Vánoční úklid: jaké děláme chyby při vánočním úklidu

Těšíte se na Vánoce a chtěli byste mít doma naklizeno? Vyhněte se nejčastějším chybám, které mají vliv na kvalitu vašeho úklidu. Níže najdete pět největších chyb a zároveň tipy, jak se jim elegantně vyhnout. 

Nepřipravujete se

Velmi často komplikuje a znepříjemňuje úklid je nedostatečná nebo zcela chybějící příprava. Po chvíli uklízení zjistíte, že nemáte nový sáček do vysavače, nemůžete najít smeták a dochází čisticí přípravek? Pak se nedivte, že úklid nebude dokonalý, bude trvat věčnost, a ještě se u něj zbytečně nadřete.

Tip: Na velký úklid se dobře připravte. Důkladně zkontrolujte zásobu úklidových prostředků a doplňte univerzální čističe. Předem si nachystejte vše, co budete potřebovat a ověřte funkčnost pomůcek. Připravte si alespoň rámcový plán úklidu.

Používáte nevhodné přípravky

Je obvyklé, že lidé používají na čištění povrchů neúčinné nebo někdy i zcela nevhodné přípravky. Vyplatí se proto nakupovat čisticí prostředky prověřených značek a se správným určením. Pokud budete například na speciální dřevěnou podlahu používat univerzální čistič, nejen, že podlahu dobře neumyjete, ale ještě ji při dlouhodobém používání nenávratně zničíte.

Tip: Na speciální a citlivé povrchy jsou k dispozici odpovídající produkty. Například na dřevo, sklokeramiku, akrylát nebo mramor je třeba použít speciální a k tomu určené přípravky.

Prach nevysáváte, ale víříte

Pokud k úklidu prachu z podlahy používáte robotický vysavač, pak si jen přiděláváte práci. Prach nevysajete, ale jen rozvíříte a ten se pak znovu usadí. Podobný problém vzniká i při použití klasických vysavačů, které pro vysátí nečistot vytvářejí tah vzduchu. Vzduch pak opět vypouštějí do vysávané místnosti, čímž se nevysáté nečistoty rozletí po místnosti.

Tip: „Jediným opravdu efektivním a nejzdravějším způsobem, jak se při úklidu zbavit prachu a alergenů včetně roztočů, je použití centrálního vysavače. Ten totiž veškeré vysávané nečistoty odvádí bez víření dosud nevysátého prachu ihned mimo obytné místnosti. S centrálním vysavačem jednoduše vysajete prach na nábytku, schodech i za postelí, kam se robotický vysavač nedostane a mobilní musíte složitě držet v ruce, protože má krátkou hadici,“ říká Jiří Najman, zástupce centrálních vysavačů Husky pro ČR.

Některá místa „úmyslně“ přehlížíte

Ruku na srdce, kdo občas při úklidu záměrně nepřehlíží místa, která se mu nechtějí čistit? Takovým příkladem může být i špinavý a zapáchající odpadkový koš. Přitom pomoc je zde tak jednoduchá.

Tip: Pokud použijete na vysoce znečištěné povrchy přípravek k tomu určený, je i jejich úklid velmi jednoduchý. „Proti zápachu koše lze pořídit přímo na víko snadno aplikovatelnou vůni Brabantia Perfume your bin,“ říká Martin Noha, zástupce Brabantia v ČR.

Nevíte, jak na to

U některých znečištění v domácnosti, jako jsou například špinavé spáry mezi kachličkami, nevíte, jak se jich zbavit.

Tip: Pokud se při úklidu nevíte rady, je dobré konzultovat konkrétní problémy s odborníkem u prodejce nebo alespoň na internetových diskusních fórech. Nakonec se vždy ukáže, že každý problém má nějaké řešení.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky