Zahradní technika potřebuje zazimování, někdy i posezónní servis

Jak uložit stroje na zimu Zahradní technika vám odváděla po celou sezónu spoustu práce, a než ji zazimujete, zaslouží si vaši pozornost. Pokud posezónní údržbu podceníte, může vás na jaře opětovné zprovoznění zahradní techniky stát značné úsilí i drahou návštěvu servisu.

Základem je očištění stroje

Základem údržby by mělo být řádné očištění. „Ze sekaček i další zahradní techniky pečlivě odstraňte zbytky trávy, hlíny a dalších nečistot. Nejde jen o estetický dojem – pokud by se pod nalepenými nečistotami držela vlhkost, koroze by poškodila kovové části strojů. U elektrických strojů nečistoty uvolněte vhodným kartáčem a vysajte je vysavačem. Především různé ventilační mřížky musí být čisté, aby se elektrické součásti mohly dobře chladit. Pokud pro očištění používáte vodu, vždy postupujte podle doporučení výrobce. Voda nikdy nesmí proniknout do motorů a elektroinstalací strojů. Stroj musí být při jakékoliv údržbě a manipulaci odpojen ze sítě, případně musí být zabráněno jeho náhodnému nastartování,“ říká Petr Tichý, specialista na zahradu Hecht.

Nezbytná údržba

U strojů se spalovacími motory odstraňte z nádrže všechno palivo. Biologické složky by po dlouhých týdnech degradovaly a ucpaly palivový systém. Z tohoto důvodu je dobré stroj nastartovat a nechat spotřebovat i zbytky paliva z karburátoru.

„U čtyřdobých motorů je čas na výměnu motorového oleje. Pokud stroj nemá výpustní šroub, použijte odčerpávací sadu. Zkontrolujte a případně vyměňte zapalovací svíčky, stejně tak vyčistěte nebo vyměňte vzduchové filtry. Promažte pohyblivé spoje. U sekaček je nyní také vhodná doba i na kontrolu, nabroušení nebo výměnu nože,“ doporučuje Petr Tichý.

Posezónní servis

Nenechávejte servis zahradní techniky až na jaro. Zkontrolujte ji ještě předtím, než ji zazimujete. Výhodou posezónních prohlídek je, že na ně mají v servisech více času než v hlavní sezóně. „My nyní nabízíme posezónní prohlídky našich strojů zdarma a slevy na případné opravy,“ říká Petr Tichý, Hecht.

Jak uložit stroje na zimu

Stroje uložte do suchých prostor. Skladovány by měly být v pracovní poloze tak, aby z nich nemohly unikat provozní náplně. Pokud z nedostatku místa musíte stroje s čtyřdobými motory při uložení nějak naklánět, vždy dbejte, aby válec motoru směřoval směrem nahoru, nikdy ne dolů. Motorový olej by mohl pronikat okolo ventilů do různých částí motoru a následné odstranění a vyčištění by se mohlo prodražit. Zásadním pravidlem je za všech okolností postupovat podle doporučení výrobce.

Pokud nic nezanedbáte, na jaře vyjedete s technikou připraveni bez nepříjemných překvapení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika