Rychlovarná konvice: užitečná nezbytnost domácnosti i pracoviště

Snadná obsluha i něco navíc u konvice
První rychlovarné konvice vznikly v 90. letech 19. století. Byly to zdobené kovové nádoby s ouškem a hubičkou, které stály na mohutném podstavci s elektrickou plotýnkou. Z té vedl dlouhý, textilem opletený kabel. Prabáby dnešních konvic se však v domácnostech vyskytovaly spíš výjimečně, hlavně jako zpestření pro návštěvy. V dnešní době už jsou „rychlovarky“ běžnou součástí téměř každé domácnosti. Při koupi konvice dnes můžeme vybírat z celé škály značek, materiálů, tvarů i barev. Neméně důležitým kritériem by však měla být i kvalita konvice.

Před samotným nákupem je třeba promyslet, co přesně od svého nové spotřebiče očekáváme. Pro kolik lidí v něm budeme vařit vodu a jak často? Bude nám sloužit jen k jednoduchému ohřevu vody nebo využijeme i jeho další funkce? Klademe důraz na praktické vlastnosti, bezpečnost, nebo je pro nás na prvním místě design?  Kolik peněz jsme ochotni do nákupu investovat?

Jak velkou?

Objem konvice je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru. Pro menší spotřebu existují varianty s objemem od 0,5 l. Pro více než dva lidi v domácnosti a častější návštěvy je vhodnější větší objem. „Pokud při výběru stále tápeme, zamysleme se, kam v kuchyni konvici umístíme. Nejčastěji bývá na lince, kde je nejlépe po ruce. Pokud tedy zohledníme velikost plochy na lince a počet členů rodiny, snadno pak určíme, jak má být konvice velká. Častá chyba, které se dopouštíme je vaření zbytečně velkého množství vody, které prodlužuje dobu ohřívání a zvyšuje spotřebu energie. Doporučuji tedy vždy vařit vodu přesně na počet šálků,“ říká Kateřina Holíková produktová manažerka značky Tefal.

Kolik wattů?

Na to, abychom dokázali určit, jaký příkon má konvice mít, nemusíme být fyzik ani elektrikář. Příkon ukazuje nejen spotřebu energie, ale i čas, za který začne voda vřít. Běžně se pohybuje od 600 W do 3 000 W, na průměrně rychlou přípravu vroucí vody stačí 2 000 W. Jednoduše řečeno, čím větší příkon, tím rychleji uvařená voda. Zvolme tedy konvici s dostatečným příkonem, ale zároveň nezapomeňme, že příliš vysoký může vyhazovat pojistky a projevovat se negativně na spotřebě energie, a tedy i financích.

Plast, nerez, sklo či keramika?

Většina z nás už konvici z plastu pravděpodobně někdy vlastnila. Je praktická z hlediska údržby i ceny, navíc se vyrábí v mnoha barevných variantách i tvarech. Je lehká, takže se s ní dobře manipuluje. Ovšem důležité hledisko představuje materiál, ze kterého je konvice vyrobena – není plast jako plast: Pokud tedy kupujete plastovou konvici, vyberte si ověřenou značku.

Nerezové konvice jsou sice o něco dražší, ale mají řadu výhod. Nerez je při extrémních teplotách stabilní a dobře se udržuje. Pokud chceme nerezovou konvici, jejíž obsluha bude bezpečná a zároveň se bude dobře udržovat, sáhněme po konvici s tepelnou ochranou.

Sklo je elegantní, dobře vypadá, ale samozřejmě vyžaduje pečlivou údržbu. Skleněná konvice svým designem rozzáří celou kuchyň, hlavně pokud má barevné podsvícení. Dobré je kupovat takové konvičky, které mají speciální tvrzené sklo.

Keramika je u konvic nejméně používaným materiálem, zato ale velmi originálním. Je odolná a díky dobré izolaci udrží vodu dlouho horkou. Navíc velmi dobře izoluje hluk a patří tak mezi nejtišší varianty.

Myslete na bezpečí

Součástí kvalitních rychlovarných konvic jsou ochranné prvky. Mezi ně patří automatické vypnutí po tom, co se voda začne vařit. Konvice by se měla také sama vypnout, pokud ji při vaření zvednete nebo když začne vařit bez vody. Doporučení hasičů pro bezpečné zacházení s konvicemi, je jednak používání pouze konvic schválených v ČR a jednak vypojování podstavců ze zásuvky, když konvici zrovna nepoužíváme.

Snadná obsluha i něco navíc

Konvice by se měla snadno ovládat. Musíme bez problémů poznat, že je v provozu, k čemuž slouží viditelné podsvícení. Ohřívání je samozřejmě hlavní funkcí, kterou může doplnit například termoregulace. Pomocí ní lze nastavit teplotu, na kterou se voda ohřeje. Pořídit si můžeme i konvice, které až 40 minut udrží vodu v požadované teplotě Například konvice Tefal Selec''Tea umí připravit a udržovat vodu na 37 ° (umělé mléko), 60 ° a 80 ° (různé druhy zeleného čaje), 90 ° (káva) a 100 ° (černý a zelený čaj). Praktický je také vyjímatelný filtr, díky kterému se lépe zbavíme vodního kamene. Další bonusem je design, který si zvolíme dle svých priorit a možností.

  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika