Lyžařská sezóna začíná, kde se vleky rozjedou už o víkendu

TNBiz, 14.12.2018

Většina zimních středisek startuje o tomto víkendu sezónu. Díky vydatné sněhové nadílce i dobrým podmínkám k zasněžování hlásí areály asi půl metru sněhu.

Tento týden se ještě po zasněžených svazích proháněli rolbaři a děti si na saních užívaly čerstvě napadlého sněhu. Už o víkendu ale většinu skiareálů zaplní lyžaři a snowboardisté.

Například v lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou se v sobotu rozjedou všechny lanovky. "V současné době dochází k zasněžování našich páteřních sjezdovek, které otevřeme v sobotu," přiblížil situaci Jiří Falout ze skiareálu Lipno.

Na Šumavských svazích je aktuálně okolo půl metru sněhu a další technický každý den přibývá. Podmínky pro lyžování jsou výborné také v Peci pod Sněžkou, kde bude o víkendu v provozu až sedm kilometrů sjezdovek.

A v provozu je i areál ve Špindlerově mlýně. I ten bude mít od soboty v provozu okolo sedmi kilometrů sjezdovek. Vleky se v tomto týdnu rozjely například i v Karolince na Vsetínsku. "Podmínky jsou naprosto luxusní. Návštěvnost zaznamenáváme v desítkách lidí, kolem 40. Takže volné sjezdovky," říká Marek Cimala, provozovatel lyžařského areálu.

 
Díky sněhové nadílce už se lyžuje i ve středočeském Monínci, v Branné nebo v Hlubočkách v Jeseníkách a také v Janských Lázních v Krkonoších. Problém je snad jen s nedostatkem vody k zasněžování. "Vody moc není, takže se snažíme stříkat, když jsou opravdu extrémní mrazy," připouští Milan Rychtr ze Skiareálu Vítkovice v Krkonoších.

Naopak na Pustevnách v Jeseníkách se kvůli nedostatku vody k zasněžování lyžařské vleky nerozjedou vůbec. V rakouském příhraničí, kam každoročně míří tisíce Čechů, je sněhu dostatek. Ve Skiareálu Dolní Morava pak zahajují sezónu 15. prosince. A na výhodné mimosezónní ceny lákají až do Vánoc i ostatní areály.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky