Nenechte se zaskočit sněhem či námrazou

Jana Nováková, 20.12.2018

Jakmile klesne teplota vzduchu k nule, místo deště přijde sníh. Zahrada si pod ním odpočine, ale pokud napadá na chodníky nebo cesty, je potřeba ho pravidelně odklízet. Odstranění sněhu je snadné, při úklidu oceníte osvědčené pomocníky, jako jsou hrablo, lopata nebo fréza. Nechte si poradit, jaký nástroj je vhodný pro vás a připravte se na každoroční příval sněhu včas, ať vás sněhová nadílka nepřekvapí.

Hrablo nebo lopata na sníh?

S ledovou vrstvou nebo vrstvou čerstvého sněhu si dobře poradí lopata nebo hrablo. Odhrabávání je takto namáhavější, ale pohyb je pro tělo zdravý. U práce se zahřeje a v závějích odházeného sněhu se dobře staví bunkr. „Na odklízení zledovatělého sněhu jsou ideální hrabla s kovovou lištou, která rozbijí led bez větší námahy. Jestliže je potřeba odklidit sníh z menších ploch, lze využít i klasickou lopatu,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach, a dodává, že příjemnější práce je se skládací lopatou, která je lehká a zároveň snadno skladná.

 

Fukary – na přívaly čerstvého sněhu

Pořídili jste si na podzimní úklid zahrady fukar nebo vysavač na listí? Tyto přístroje lze využít i k rychlému odklízení čerstvě napadaného sněhu. Jednoduše jej stačí přepnout do režimu foukání a sníh rychle a bez problémů ofouká. „Elektrické varianty zvládnou menší vrstvy a v přiměřené vzdálenosti s dosahem elektrické sítě, benzínové si poradí i s větší vrstvou sněhu. Fukary ale nejsou vhodné na těžký mokrý nebo zmrzlý sníh, s přílišnou váhou si totiž neporadí,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu.

Přemýšlíte, že si pořídíte frézu na sníh?

Na udržování velké plochy se vyplatí sněhová fréza. Na výběr jsou elektrické nebo benzínové modely. „Elektrické frézy jsou ideálním řešením pro odklizení čerstvě napadaného sněhu v okolí domu nebo chalupy. I přes své kompaktní rozměry a hmotnost podávají vynikající pracovní výkon – odhodí až 180 m3 sněhu za hodinu,“ říká David Benda a dodává, „benzínové frézy mohou být jedno nebo dvoustupňové. Nože prvního stupně se zakousnou i do zledovatělého sněhu, druhý stupeň pak sníh odhodí až do vzdálenosti 11 metrů, směr odhozu lze snadno nastavit v rozsahu 190°.“

 

Při výběru sněhové frézy je dobré soustředit se také na váhu přístroje, nízká hmotnost ušetří člověku síly. Mechanismus pojezdu vpřed v kombinaci s gumovými koly s hrubým dezénem pro zvýšení trakce usnadní manipulaci s přístrojem a ovládání na nerovném povrchu. Na úklid sněhu v extrémních podmínkách je ideální fréza, která disponuje mechanickým regulátorem otáček motoru s prodlouženou dekompresí, protože nastartuje i v teplotách hluboko pod bodem mrazu. Sněhovou frézu je důležité ukládat na místo, které je chráněno před vlhkostí a mrazem, aby nedošlo k poškození motoru nebo ke ztrátě kapacity baterie.

Traktory a ridery

Zahradní traktory a ridery mají všestrannější využití, proto jejich vlastníci mají v zimě velkou výhodu. Na přední část traktoru je možné namontovat například sněhovou radlici, smeták nebo sypač. Díky dalšímu příslušenství, jako je přívěsný vozík, se rychle a kompletně odstraní všechen sníh. Zahradní traktory mají velká kola o průměru 15" vpředu a 18" vzadu s robustním dezénem, což zajistí perfektní trakci na každém povrchu a snadné překonávání nerovností.

Je posypová sůl na úklid sněhu to pravé?

S posypovou solí se setkáte téměř všude. Sníh a led pod ní rychleji tají. Bohužel však není šetrná k půdě, k packám zvířat, ani k botám. Slaná voda se vsakuje do půdy a trvale ji poškozuje. Ekologickým řešením je například posypový štěrk nebo písek. Nevýhodou je, že pokud sněží, pak tento materiál zapadne pod čerstvý sníh a musí se znovu nanést. Na druhou stranu poté, co sníh sleze, stačí štěrk a písek smést a uložit na příští zimu k opětovnému použití,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu. „Dalším ekologickým a ekonomickým řešením je využití k posypu tzv. domácí odpadový materiál, jako jsou piliny a popel ze dřeva. Jeho spotřeba je během zimy větší, ale nezatěžuje přírodu a na jaře stačí přebytky smést a vyhodit do kompostu.“

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada