Začátek roku je náročný, většinou nám chybí energie

Člověk nemusí být nutně zrovna nevyspalý, ale i práce, povinnosti a další aktivity, které často přes den musí stíhat, ho dokáže poměrně dost vyčerpat. Je to období únavy, častých nemocí a nedostatku vitamínů. Abyste měli energii na veškeré tyto činnosti, máme pro vás 7 rad, jak se s únavou přes den vypořádat.

Pro fungování bez únavy a zavírajících se očních víček je dobré dodržovat následující věci, které pomohou být opět čilí a naplno se věnovat všemu, čemu chceme. Zlepšení životního stylu je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí u žen i u mužů. U mužů může být důvodem únavy i nižší hladina testosteronu, u žen pak chudokrevnost. Než si předplatíte permanentku v posilovně a vyházíte všechny klobásy z lednice, zkuste se začíst do následujících řádků.

7 kroků, aneb jak se nastartovat v novém roce:

Ranní sprcha je jako kopanec energie

Pokud máte po ránu problém s tím, že jste ospalí a potřebujete několik šálků kávy, před tím, než začnete normálně fungovat, je pro studená sprcha (za začátku postačí i mírně vlažná) po ránu to pravé řešení. Studená sprcha způsobuje mírné elektrické impulsy, které sahají až do periferních nervových zakončení mozku, a tím vás zaručeně probudí a zlepší mozkovou aktivitu i krevní oběh.

Správný jídelníček

Správné a pravidelné stravování nám může dodat energii a postupně omezit naší každodenní únavu. Ideální je vybírat pestré potraviny, které obsahují správné vitamíny s prospěšnými látkami, a podporují energii v našem těle po celý den.

Mezi nejlepší potraviny podporující energii během dne patří: sladké brambory, banány, pomeranče, jablka, špenát, rukola, mandle, vejce, chilli, jogurt, tmavá čokoláda.

Spánku tak akorát

Dostatkem spánku můžeme skvěle odstraňovat únavu přes den. Za ideální lze považovat odpočinek, díky kterému dopřejeme tělu ten největší oddech, ten nastává samozřejmě v noci. Je dobré poskytnout svému organismu pravidelný kvalitní spánek, věnujeme mu tak optimální dávku odpočinku a odvděčí se nám energií a vitalitou po celý následující den. Užívejte před spaním hořčík. Tento minerál hraje důležitou roli při svalové relaxaci a normální činnosti nervové soustavy. Vaše tělo bude více uvolněné a lépe se Vám bude usínat. V ideálním případě bystě měli spát 7-8 hodin. Víkendové dospávání spánkového deficitu tělu vůbec neprospívá a vy budete celý den tak nějak „neslaní - nemastní“.

TIP: Spěte v co největší tmě a v ložnici moc netopte. Doporučená teplota je 18 °C. Alespoň hodinu před spaním vypněte počítač, televizi a přestaňte surfovat s mobilem v ruce.

Dostatek tekutin

Pravidelný pitný režim je velmi důležitý. Ideální je pití čisté vody či bylinkového čaje. Pozor však na kávu a alkohol, které se do pitného režimu nezapočítávají. Po alkoholu sice člověk spí celou noc, ale kvalita spánku je značně snížena právě látkami, které jsou v něm obsažené a způsobují únavu následující den.

Pravidelný pohyb

Říkáte si, že jste občas tak unaveni, že na sport nemůžete mít už žádnou sílu? Zkuste se jednou překonat a vyrazit třeba jen na procházku. Při pohybu se vyplavuje hormon endorfin, díky kterému jste mnohem energičtější.

Dejte si pauzu

Žijeme v době plné shonu, termínů, dob splatnosti a uzávěrek. Přitom zapomínáme na odpočinek. A nemyslíme tím pouze kvalitní spánek, ale také pauzy během pracovního dne. Dejte si po 90 minutách krátkou pauzu, projděte se, napijte se vody, nebo si dejte zdravou svačinu. 

Omezte kofein před spaním

Spousta lidí vidí v kávě životabudič, díky kterému může do těla dostat energii, kterou postrádá. Káva díky kofeinu, který obsahuje, dokáže tělo povzbudit, ale pokud jí konzumujete často během dne či ve večerních hodinách, může narušit cyklus spánku, čímž způsobí únavu po celý následující den.

Pro někoho dodržování všech těchto věcí může být možná náročné, jelikož změna zvyklostí není vždy snadná.

Rada pro ženy:

U žen bývá častou příčinou únavy i nedostatek železa. Zkuste tedy do svého jídelníčku zařadit potraviny, které obsahují tento důležitý minerál. Například červená řepa, brokolice, brambory.

Rada pro muže:

Na trhu existuje celá řada komplexních vitamínů. Ale i vitamíny pouze pro muže, např. Primulus. Svým složením účinkují lépe, než ty univerzální. Dodržováním výše zmíněných kroků také podpoříte přirozené zvýšení hladiny testosteronu, který s přibývajícím věkem u mužů klesá a může být i jedním z hlavních faktorů únavy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky