Tip na víkendový výlet za hravými opičkami

Kosmanovité opičky jsou přezdívané drápkaté

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Víte, kde můžete v České republice spatřit nejvíce druhů kosmanovitých opic na jednom místě? A tušíte, čím jsou tito primáti zvláštní? Na sbírku čítající celkem třináct druhů se můžete se zajet podívat do zoologické zahrady v centru města Jihlavy.

Kosmanovité opičky jsou jinak přezdívané drápkaté, byť vlastně ve skutečnosti drápky nemají. „Drápek má na rozdíl od nehtu uvnitř cévku. Kosmani však mají stejně jako většina primátů nehty, ale ty jejich jsou uzpůsobené do tvaru drápků, aby mohli snáze šplhat po stromech,“ vysvětluje Ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava, která se kromě primátů specializuje také na chov kočkovitých šelem a plazů.

V chladném zimně jarním počasí se můžete zahřát v jednom ze sedmi vyhřívaných pavilonů a roztomilé kosmanovité opičky sledovat při jejich hrátkách ve větvích stromů.

•••

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky