Centrum Chodov potřetí získalo nejvyšší ocenění v trvalé udržitelnosti

Ocenění má jen devět nákupních center na světě

Pražské Centrum Chodov, nákupní centrum s největším počtem obchodů v České republice, získalo potřetí v řadě certifikaci BREEAM In-Use (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Jedná se o prestižní ocenění šetrnosti provozu centra vůči životnímu prostředí. Centrum Chodov patří mezi pouhých devět nákupních center na světě, která nesou nejvyšší možné hodnocení.

Audit v rámci BREEAM In-Use 2018 hodnotil technické vybavení a provoz objektu z hlediska udržitelného a ekonomického rozvoje. Posuzuje se mimo jiné energetický management a celková náročnost na využití zdrojů (spotřeba vody a elektřiny, topení a chlazení), míra znečišťování životního prostředí, ekologický přístup či nakládání s odpady. Centrum Chodov si, stejně jako v letech 2016 a 2017, vysloužilo nejvyšší šestihvězdičkové „Oustanding“ hodnocení v oblasti správy budovy („Building Management“) a ekonomicky efektivní práce se zdroji („Asset Management“). Je jediným obchodním centrem v ČR, které má takto vysoké BIU hodnocení, a patří mezi pouhých devět retail objektů z 1 398 na světě, která se mohou pyšnit vynikajícím hodnocením v obou zmíněných kategoriích. Celosvětově nese certifikaci BREEAM In-Use 3 906 objektů všech typů a z těchto objektů je Centrum Chodov mezi 12 s „Outstanding“ hodnocením v obou kategoriích.

„Otázku trvalé udržitelnosti vnímáme velice vážně a dlouhodobě se snažíme o maximální šetrnost při zachování ekonomické návratnosti a vysokého komfortu pro návštěvníky i zaměstnance. V areálu máme například solární panely pro ohřev vody, solární systém využíváme i pro chytré odpadkové koše s lisem pro nadstandardní objem odpadu. Celý objekt má relativně nízkou ztrátovost tepla. Z 97 % disponuje úsporným LED osvětlením. A využíváme rovněž spodních vod pro splachování toalet, čímž šetříme velké množství vody, která by za normálních okolností šla ihned do odpadu,“ vypočítává Petr Vecko, technický ředitel Centra Chodov, opatření, jimiž si centrum vysloužilo certifikaci BREEAM In-Use 2018 s šesti hvězdičkami, a dodává: „Fakt, že se Centrum Chodov opětovně umístilo mezi devíti centry, která mají nejvyšší možné hodnocení, je pro nás prestižní a zavazující zároveň. Budeme se tedy snažit udržet vysoko nastavenou laťku, případně ji ještě zvýšit.“

Certifikát BREEAM In-Use uděluje BRE (Building Research Establishment) Group – sdružení vědců a inženýrů, které prosazuje výstavbu budov a infrastruktury s trvalou udržitelností. Organizace byla založena již v roce 1921 ve Velké Británii a v současnosti působí v 77 zemích. Certifikáty BREEAM In-Use, které mají platnost jeden rok, uděluje od roku 1999.

Centrum Chodov a trvale udržitelný rozvoj

· Centrum Chodov využívá solární energii. Na střeše instalované solární panely pomáhají ohřívat vodu pro myčku nádobí. V areálu se rovněž nacházejí chytré solární koše, které mají zabudovaný vysokoobjemový lis. Ten dokáže zpracovat až 360 litrů odpadu. Pro srovnání: Standardní odpadkové koše mají objem cca 60 litrů.

· Pro splachování toalet je využívána drenážní (spodní) voda. Uspoří se tím voda, kterou by spotřebovalo cca 538 obyvatel Prahy při průměrné roční spotřebě pitné vody na obyvatele Prahy, což je 39 m3. (zdroj PVK)

· V budově Centra Chodov systém měření a regulace monitoruje a ovládá technologie o cca 11 680 informačních bodech V rámci tohoto systému je ovládána například klimatizace, osvětlení, ventilace, požární systém apod. Systém se nadále rozvíjí a zdokonaluje.

· Osvětlení v Centru Chodov97 % tvoří úsporné LED zářivky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy