Při výběru lyžařských brýlí má rozhodovat jejich bezpečnost a funkce, nikoli značka

Některé vzorky neprošly testem odolnosti Při výběru lyžařských brýlí se nevyplatí vybírat podle ceny nebo zvučné značky. Lyžařské brýle chrání naše oči jak před mechanickým poškozením, tak větrem a sluncem. Stále populárnější jsou fotochromatické brýle, které se dokáží přizpůsobovat intenzitě světla ztmavením skel. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 13 modelů a objevil prohřešky jako je nízká ochrana před UV zářením nebo nedokonalé zabarvování na slunci. Některé vzorky dokonce neprošly mechanickým testem odolnosti před nárazy.

Rekreační lyžování a snowboarding patří mezi oblíbené zimní radovánky. K co nejpříjemnějšímu zážitku na svahu přispějí správné lyžařské brýle. Lákavou variantu představují fotochromatické se samozabarvovacími zorníky, které jsou univerzální a slibují optimální výhled i za ztížených podmínek.

„Testované modely jsme podrobili sérii zkoušek bezpečnosti, odolnosti, praktickým zkouškám a chemickým rozborům pro ověření zdravotní nezávadnosti. Výsledky dokazují, že cena ani značka kvalitní výrobek nezaručuje,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Tři produkty neprošly testem ochrany před UV zářením

Jedním z kritérií hodnocení třinácti lyžařských brýlí byla kvalita ochrany před UV zářením, které se považuje za velice škodlivé pro náš zrak. Test ochrany spadal do série testů bezpečnosti a odolnosti, v němž oproti ostatním vzorkům exceloval celkový vítěz testu, brýle Uvex Downhill 2000 VLM.

Laboratoř vystavila modely UV záření o vlnové délce 380 a 400 nanometrů opakovaně a pod různými úhly. Záření o této vlnové délce spadá do spektra UVA, které na zemský povrch dopadá v největší míře. Pouze osm testovaných brýlí odfiltrovalo více než 99 % UV záření v obou měřených intenzitách, přestože všechny kusy ochranu deklarují. Nejhůře si vedla trojice Atomic Savor M Photo, Cébé Origins M a Solomon X-View, která obdržela nedostatečnou známku.

Trojice brýlí neprošla mechanických testem

Dalším hodnoceným parametrem byla odolnost proti nárazu, která simulovala situaci, kdy se srazíte s lyžařem nebo spadnete na ostrý kámen či led. U čtyř modelů došlo při zátěžovém testu k poškození zorníku a u třech produktů byla skla úplně proražená. „Brýle jsme nejprve nasadili na model hlavy pokrytý plastelínou a hlavu jsme pak nechali spadnout na testovací hrot namířený do oblasti oka. Když sklo prasklo, bylo na modelu jasně vidět, zda by v lyžařském areálu opravdu došlo ke zranění,“ popisuje Hana Hoffmannová a odhaluje hříšníky: „Jednalo se o modely Briko Nyira 7.6 Photo, Decathlon Wed´ze Bones 700 a Julbo Universe“.

Sedm vzorků obdrželo nejnižší známky při testu odolnosti proti poškrábání, ke kterému by mohlo dojít například neúmyslným otřením rukavice se zipem. Lepších výsledků se odborníci dočkali při testu ochrany proti rozsednutí, ve kterém uspěly všechny vzorky.

Všechny vzorky prošly testy v terénu úspěšně

Brýle obstály při hodnocení komfortu nošení v kombinaci s helmou v testu na alpských svazích. Přímo na ledovci proběhly testy výhledu a optických vlastností. Odborníci zjišťovali, zda nedochází k nežádoucím odleskům na vnitřní straně brýlí nebo zda pěnová výstelka nepřekáží při výhledu. V tomto testu nedopadly dobře pouze dva vzorky.

Zkoušky rozpoznání obrysů, podání barev a zatemnění slunečních paprsků probíhaly za různého počasí. Ke zkreslení barev nedošlo u žádného testovaného kusu. Ztmavování skel ale dopadlo značně hůř. Podle odborníků byly všechny zorníky na přímém slunci stále příliš světlé.

Chemický test odhalil jednoho hříšníka

dTest podrobil obroučky brýlí, obaly a pěnové polstrování chemickým rozborům, aby ověřil jejich zdravotní nezávadnost. Sledoval, zda tyto části neobsahují škodlivé látky, které mohou být potenciálními karcinogeny. Zkouška odhalila jeden závadný vzorek, a to model Smith Skyline, který obsahoval zpomalovač hoření TDCPP v množství 18 mg/kg. Ostatní brýle byly po chemické stránce v pořádku.

Více informací o testu fotochromatických lyžařských brýlí najdete na webu: https://www.dtest.cz/lyzarske-bryle



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky