Jak zabavit psa, když je sám doma

Psi nemají rádi samotu a nejraději by se svým pánem trávili celý den společně. Ne každý si však může dovolit brát svého psa do zaměstnání a občas je nutné ho nechat o samotě doma. Pes samotu zvládne, ale je dobré ho umět zabavit, aby se mu ukrátilo čekání a omezili jsme u něj pocit osamocení.

Pokud psa necháváte doma pravidelně, tak by neměl být sám déle než 6-7 hodin. Dobré je pak chodit domu ve stejný čas. Zvíře bude instinktivně samotu snášet lépe a naučí se, kdy má čekat váš návrat.

Utahejte ho

Zůstává-li pes doma sám, tak trochu prodlužte ranní vycházku. Pejska aktivně vyvenčete a pořádně ho utahejte. Ideální doba je 20-30 minut. „Pokud psovi plánujete dát ještě krmivo či pamlsky k zabavení, je dobré si odchod naplánovat tak, abyste odešli až půl hodiny poté, co jste se vrátili z venčení. Jíst těsně po aktivitě může vést k zažívacím problémům, či ve vážnějších případech i k nebezpečné torzi žaludku. "Z výchovného i ekonomického hlediska je také optimální nechávat psovi takovou porci krmiva, kterou sní a nezůstanou zbytky. Toto hlavně v případě, že do krmiva přidáváte například konzervu. Během dne, především v teplém počasí, by se mohla zkazit,“ říká odborník na výživu psů Martin Pučálka. Před tím, než odejdete do práce, se se psem nelučte, aby neměl pocit, že se děje něco „nenormálního“. To samé platí i o příchodu domů.

Dejte mu pocit volnosti

Je-li pes doma sám, tak mu určitě i psychicky prospěje, pokud ho nenecháte zavřeného v jedné temné místnosti (např. předsíň). Samozřejmě pokud vám to byt či dům dovoluje. Nezavírejte všechny dveře a nechte mu co nejvíce prostoru na toulání. Pejsek pak nebude mít pocit, že je uvězněn. Samozřejmě všechny skříně či zásuvky s cennými věcmi dobře zabezpečte. Nechte také rozhrnuté závěsy či mírně pootevřené okno. Čerstvý vzduch a denní světlo pomáhá zvedat náladu nejen lidem, ale i psům. Ideální je umožnit pejskovi koukat z okna. Je to dobrý způsob, jak zvíře uklidnit, zabavit, a zároveň mu tak dát pocit bezpečí.

Obměňujte hračky

Hračky zabaví jak děti, tak i psy. Nejlepší je hračky často obměňovat. Nemusíte každý den kupovat nové. Stačí střídat několik hraček vždy v intervalu pár dní. Pro pejska pak budou jako nové. Kousací hračky jsou i dobrou prevencí proti ničení nábytku neposednými a znuděnými pejsky. Materiál hraček by měl být pevný a pružný.

Pamlsky odvedou pozornost

„Před tím než odejdete do práce je dobré pejska zabavit a odvést jeho pozornost vhodně zvoleným pamlskem. Ideální jsou tvrdší pamlsky, které trvá déle sníst, a pes se tak při jejich konzumaci zabaví. Takže zatímco pes má „plné tlapky práce, vy můžete v klidu nepozorovaně odejít. Vhodné jsou také plnící míčky, do kterých můžete ukrývat pamlsky. Pes se na dlouhou dobu zabaví jejich vyndáváním. Psi milují „čenichání“, jejich lovecký instinkt můžete podpořit tak, že po bytě v jejich dosahu schováte pamlsky. Pes se může zabavit jejich hledáním, zatímco jste pryč. Tímto u zvířete také podporujete jeho kognitivní funkce.

Nechte zapnutou televizi nebo rádio

Ticho u psů může zvyšovat separační úzkost a osamění. Navíc v tichu pak může jakýkoliv nečekaný zvuk zvenčí přimět psy štěkat. Nechte proto doma puštěnou televizi nebo rádio. Pejsci nebudou mít pocit, že jsou tak sami, a zároveň se i více uvolní. Existují i přímo programy, které jsou určeny pro psy a jednoduše a bezplatně se dají najít na internetu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky