Rychlejší a snadnější. Nový stavební zákon jde na stůl vlády.

TNBiz, 11.3.2019


Novým stavebním zákonem, který by měl zásadně zjednodušit a zrychlit žádosti o stavební povolení, se bude už koncem března zabývat vláda.

Zákon předpokládá zřízení nové struktury stavebních úřadů, vzniknout má nejvyšší stavební úřad. Pro získání stavebního povolení by měla stačit jediná žádost , kterou žadatel podá na jeden úřad a následně by získal jen jedno razítko a rozhodnutí do 60 dnů.


Obce už také nebudou moci věcně vstoupit do územního řízení. Úředníci stavebních úřadů by také nově spadali pod stát. Výhodou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové by byl hlavně fakt, že pokud by v jednom městě chyběli úředníci, úřad by povolal úředníky z jiného města. Starostové ale už ted upozorňují na nedostatek zaměstnanců na úřadech.

 

 


Podle ministerstva se také sjednotí agendy po vzoru katastru nebo finančních úřadů. Když vše dobře půjde, mohl by nový stavební zákon platit už od ledna 2022. Věcný záměr nového stavebního zákona byl od ledna v mezirezortním připomínkovém řízení. Za tu dobu získal prý 1600 připomínek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky