Zámek Slavkov si letos připomene 250 let od narození Napoleona

Zámek opět nabídne návštěvníkům nevšední zážitky

Zámek Slavkov – Austerlitz otevře své brány 21. března. Letošní sezóna bude ve znamení kulatého výročí císaře Napoleona, koncertů tuzemských i světových hvězd i tradičních akcí. Zámek opět nabídne návštěvníkům zážitky pro rodiny s dětmi, seniory i milovník historie.

Sezóna odstartuje hravou výstavou Fenomén Merkur zaměřenou nejen na technicky zvídavé děti. Prohlídkovou trasu pak ozdobí rempírové šaty z dílny Anne Marie Kubišové. Připomenou tak dobu, kdy se před 250 lety narodil Napoleon Bonaparte. Návštěvníci se můžou těšit také na znovuotevření expozice Právo útrpné v zámeckém podzemí. Brány zámku budou i letos otevřené dětem – v severní části můžou i v této sezóně řešit na speciálně upravené trase Tajemství ztracené koruny. Těm větším zase v „tradiční“ prohlídkové trase může dělat průvodce stylově zpracovaná malovaná hra s úkoly. 

Slavnostní otevření sezóny se uskuteční ve čtvrtek 21. března od 16:00 v Historickém sále.

Žáci Základní umělecké školy F. France svým hudebním doprovodem připomenou tvorbu šestnáctinásobného nositele cen Grammy Stinga, který 12. července vystoupí v zámeckém parku. Návštěvníci pak budou pozváni do prohlídkových tras zámku. Sály a komnaty ožijí příběhy šlechticů a měšťanů – resp. herců z historického divadla Exulis. „Atraktivními scénkami se přeneseme do doby, kdy se v korsickém Ajacciu narodil Napoleon Bonaparte,“ přiblížila ředitelka zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

První den sezóny však nebude pouze o vzpomínání na historii. Ve vstupní hale zámku se díky Martinovi Stupňákovi můžete podívat do světa techniky. Součástí vernisáže Fenomén Merkur bude i vystoupení robotických modelů sestavených z této stavebnice.

Slavnostní otevření zámku bude také příležitostí pro vyhlášení třetího ročníku literární soutěže pro děti základních škol. Letos děti z prvního stupně vymýšlely příběh na téma „Tajemství Napoleona a Josefíny“, starší žáci pak dostali za úkol přemýšlet nad „Tajemstvím Šibeničního vrhu“. Je až dojemné, jak úžasné příběhy děti vymyslí. Některé z nich nás v uplynulých letech inspirovaly k oživení prohlídkových tras. Pro příští rok zvažujeme, že soutěž rozšíříme o výtvarnou část. Program slavnostního otevření Zámku Slavkov – Austerlitz bude přístupný zdarma. Zámek bude otevřený až do 15. prosince.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky