Studený leden zmrazil celé stavebnictví, v Praze se nezačalo stavět ani sto bytů

Letošní studený leden zmrazil nejen naše sjezdovky, ale celé české stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně propadla o 13,2 procenta. Může za to hlavně vysoká srovnávací základna, protože loňský teplý leden umožnil stavařům nepřerušeně pokračovat v práci na rozdíl od toho letošního. Ve srovnání s prosincem však došlo k růstu o 2,9 procenta. V celé republice byla zahájena stavba 2797 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 15,3 procenta. V hlavním městě se ale kritická situace příliš nezměnila, v bytových domech začaly firmy stavět jen 98 nových bytů.

Katastrofální stav pražského rezidenčního trhu se tak volně přelévá i do nového roku. Necelá stovka zahájených bytů je mizerné číslo, které jen prohloubí nedostatečnou nabídku dostupných bytů. Prahu v tomto ukazateli v prvním měsíci letošního roku předběhly netradičně Liberecký kraj (390 zahájených bytůbytových domech) a Jihočeský kraj (129 zahájených bytůbytových domech). Zde statistiku ovlivnilo několik větších rezidenčních projektů.

Pokud bychom vzali v potaz také byty zahájené v rodinných domech, tak se hlavní město propadá až na šestou pozici mezi všemi kraji. Na neschopnost Prahy povolovat nové byty doplácí hlavně Středočeský kraj, což dokazuje i statistika ČSÚ. Podle ní se ve středních Čechách v lednu zahájila stavba pouhých devíti bytůbytových domech, ale dohání to výstavba rodinných domů. V nich začaly firmy v prvním měsíci letošního roku stavět hned 395 nových bytů.

Dá se tak říci, že nedostatek bytů na pražském trhu a jejich rostoucí ceny vedou k tomu, že lidé začínají preferovat pořízení rodinného domku daleko za hranicemi hlavního města. Cenově je to už bohužel často vyjde velmi podobně jako byt v hlavním městě. Tato demografická migrace však s sebou nese spoustu problémů včetně vyšší zátěže na infrastrukturu středočeských obcí či zhoršení dopravní situace na příjezdových trasách do Prahy.

Po pesimistických výhledech z minulých měsíců však konečně vidím slabý záblesk světla na konci tohoto tunelu. Pražští radní tento týden rozhodli, že změří rychlost jednotlivých stavebních úřadů v Praze. Po mnoha letech nečinnosti tak konečně tento palčivý problém začal konečně někdo řešit. Výsledky analýzy sice budou až na konci června a konkrétní výstupy pak ještě později, ale alespoň se něco konkrétního děje. To je obrovský rozdíl od předchozích nečinných politických reprezentací.

Doufám, že analýza povede k tomu, že se práce stavebních úřadů výrazně urychlí a odblokuje zaseknutý povolovací proces. Pokud na tento krok naváže také zřízení centrálního stavebního úřadu pro velké a složité stavby a zrušení dlouholetých stavebních uzávěr na velkých rozvojových územích, mohl by se pražský rezidenční trh po vleklé krizi vrátit zase do normálních kolejí. To by uvítali nejen developeři, ale všichni lidé uvažující o vlastním bydlení.

 

 

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality