Individuálně do Rakouska, s cestovkou do Itálie jezdí Češi nejčastěji lyžovat

Se zájmem o lyžování v zahraničí přibývá i úrazů Podle dat ERV Evropské pojišťovny vyráží v únoru a březnu na hory nejvíce lidí za celou zimní sezonu, celkem 89 %. Podle ACK ČR byly prodeje zimních dovolených v letošním roce o 10 % vyšší než loni ve stejném období. Za týdenní ubytování a skipas průměrně zaplatili necelých 10 tisíc korun. S rostoucím zájmem o lyžování v zahraničí přibývá i úrazů. Na konci loňské sezony jich pojišťovna meziročně evidovala o 27 % více.

Podle ACK ČR na hory každoročně vyrazí na 2 miliony Čechů, do Alp se jich vydá přibližně 650 tisíc. Největší zájem je o Rakousko, Itálii a Francii. Během jarních prázdnin, které letos vychází právě na únor a březen, vyrážejí Češi do Alp standardně na týden. Lyžování kombinují i s dalšími aktivitami, které dané lyžařské středisko nabízí, jako jsou sáňkování, bruslení, plavání apod. Velice oblíbeným trendem v posledních letech je i doplnění lyžařské dovolené o wellness odpočinek.

Top 3 nejprodávanější střediska v Alpách

RAKOUSKO

ITÁLIE

FRANCIE

Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental

Val di Fiemme / Obereggen

Alpe d´Huez

Dachstein West

Tonale / Ponte di Legno

Serre Chevalier

Nassfeld

Madonna di Campiglio - Pinzolo

Risoul / Var

U CK NEV-DAMA Češi za týdenní ubytování a skipas v Itálii letos utratili průměrně 9382 korun, ve Francii 8590 korun a v Rakousku 7879 korun, avšak bez skipasu. „Naši klienti si v posledních letech oblíbili zejména Itálii, a to zejména díky skvělým lyžařským podmínkám, slunečnému počasí a vynikajícímu poměru mezi cenou a kvalitou služeb,“ říká Jan Bezděk, mluvčí NEV-DAMA a pokračuje: „68 % lidí vyráží do italských Alp s CK, 32 % individuálně. U Rakouska je to opačně a s CK tam vyrazí jen 25 % Čechů.“

Pokud se na hory vydáme na vlastní pěst, je důležité nezapomenout na cestovní pojištění. Podle průzkumu ERV Evropské si ho sjedná 9 z 10 Čechů. Při jeho výběru je důležité sledovat, aby obsahovalo kvalitní asistenční službu, adekvátní limity na léčebné výlohy a velmi důležité je i pojištění odpovědnosti, které je nezbytné zejména při srážce s jiným lyžařem.

Nejčastější zranění z lyží a ceny ošetření

Mezi nejčastější zranění a komplikace během zimní dovolené patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny dolních končetin, zranění zápěstí a loktů.

ambulantní ošetření naražených zad

5,5 tis.

ambulantní ošetření zlomené ruky

(s následnou operací v ČR)

28 tis.

operace natržených kolenních vazů

112-126 tis.

operace komplikované nebo otevřené zlomeniny

cca 400 tis.

operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře

cca 570 tis.

převoz sanitkou do ČR

30-70 tis.

svoz vrtulníkem ze sjezdovky

55 - 84 tis.

zranění zahraničního lyžaře

560 tis. – 2,8 mil.

Případ srážky lyžařů v Itálii

Klientka ERV Evropské pojišťovny srazila v Itálii jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy (818 tisíc korun) tvořily menší polovinu celkově vyplacené škody – celkem se suma vyšplhala na 1,9 milionu korun.

 

Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky