Odzimování chat a chalup: na co si dát pozor

Jana Brožková, 25.3.2019
Provedeme důkladnou kontrolu všech zámků S prvními teplejšími paprsky se mnoho chatařů a chalupářů pouští do předsezónní kontroly víkendového obydlí. V rámci běžné jarní údržby bychom rozhodně neměli zapomínat ani na revizi zabezpečení a kontrolu zámků. Vyhneme se tak nepříjemnostem v podobě návštěvy chalupy nedobytně uzavřené za zaseklým zámkem.

Zámkům dá zima zabrat

Letošní zima se vydařila a „zabrat“ dostaly i zámky, ať už jde o klasické dveřní cylindrické vložky nebo ty visací na kůlnách a bránách, prostě na venkovních objektech. Zámky na chatách navíc nejsou tak často používané, a bez správné péče mohou zreznout nebo se zaseknout. Právě nyní nastává vhodný čas na jejich údržbu. Všechny zámky proto důkladně prohlédneme a promažeme speciálním mazivem. Moderní přípravky distribuované výrobci zámkových systémů umí zámek rozmrazit, vyčistit, nakonzervovat a namazat, aniž by došlo k jeho poškození a poté samy částečně vyprchají. „Sáhnout bychom měli vždy po mazivu, které je přímo určené k péči o zámky. Laické metody čištění za použití nevhodných látek mohou zámek nenávratně poškodit a zvlášť u bezpečnostních cylindrických vložek tím způsobit značnou škodu,“ doplňuje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz. „Pokud narazíme na zámek, cylindrickou vložku či zamykací mechanismus který vykazuje známky poškození nebo se zasekává, vždy jej raději vyměníme nebo necháme opravit v autorizovaném servisu či klíčařství. Sáhneme po zámku s certifikací alespoň ve 3. bezpečnostní třídě a zejména u visacích zámků  si ohlídáme odolnost vůči povětrnostním vlivům a výkyvům teplot,“ dodává.

Sezona teprve začíná

Ačkoliv počasí už se zdá jarní, chalupářská sezona ještě nevypukla, a to dobře ví i zloději. Využívají především toho, že majitelé sice zatím nejezdí na chalupu pravidelně, ale už si ji připravují a vybavují. Pokud tedy chceme snížit pravděpodobnost vykradení, snažíme se nenavážet na chatu všechny věci najednou, jakkoliv se na jarní víkendy těšíme. Cennosti jako třeba elektroniku bychom na chalupě neměli nechávat, pokud možno, vůbec. Když to jinak nejde, snažíme se je schovat mimo dohled zvědavých očí – dobře poslouží například přehozená stará deka. Vždy věci maskujeme tak, aby nebylo na první pohled zřejmé. Důležité je také umístěn jejich umístění, které by se mělo řídit pravidlem klíčové dírky, které říká, že věci, které chceme ochránit by neměly být vidět pohledem z okna ani klíčovou dírkou.

Od oken až po sklep

Předsezonní klid, kdy nás ještě neláká zahrádka, využijeme k důkladné kontrole všech přístupových cest do chalupy. Dosluhující zámky nahradíme novými a uzamkneme i místa, na která jsme dosud zapomínali, ať už jde o sklep nebo zahradní domek. Jestliže je chalupa vybavená dílnou či garáží, nesmíme zapomenout na uzamčení vnitřních spojovacích dveří mezi obytným prostorem. Pokud uvnitř chalupy máme cenné věci, zvolíme jedno místo, kde je dobře zabezpečíme. Je to lepší varianta než mít cennosti v několika hůře zabezpečených místnostech.

Nezapomínáme na zahradu

Zahradní domky, kůlny a dílny skrývají mnoho pokladů. Kromě zahradního nářadí a sekačky do nich totiž často uklízíme věci, které se nevejdou do bytu – pneumatiky, lyže nebo třeba kola. Protože by byla škoda přijít třeba o novou zimní výbavu, nezapomeneme ji uzamknout. Abychom z chalupy neodjížděli s obřím svazkem klíčů, můžeme si všechny nechat sjednotit pod jeden generální klíč, který zvládne otevřít všechny naše zámky. Existují i různé možnosti nastavení přístupů. To v praxi znamená, že můžete třeba svým dětem nebo známým svěřit klíč od chalupy, kterým se dostanou do objektu, all už třeba neotevřou stodolu nebo dílnu.

Oprášíme pár triků

Kromě kvalitního zabezpečení v podobě zámků s bezpečnostní certifikací můžeme svou chatu ochránit i dalšími způsoby. Vyplatí se dobré vztahy s místními obyvateli, kteří nás mohou informovat o pohybu podezřelých osob nebo o krádežích v okolí. Pokud nejezdíme na chatu pravidelně, snažíme se naši přítomnost alespoň simulovat. Na zahradě můžeme nechat neuklizené kolečko s hlínou a hráběmi, doma na stole ve výhledu oknem hrnek s kávou či rozečtenou knihu. Dobře poslouží i dálkově ovládané spínače světel nebo ochotný soused-zahrádkář, který se příležitostně projde po zahradě a zkontroluje chatu ze všech stran.

Doporučení, které obvykle nic nestojí.

Svěřte se s problematikou zabezpečení vaší nemovitosti, majetku či objektu odborníkům. V ČR existují domácí výrobci, kteří jsou úspěšně srovnáváni se světovou špičkou.  Ve větších obcích a téměř v každém městě tyto služby poskytují autorizovaní a certifikovaní odborníci a klíčaři. Neváhejte se jich zeptat na jejich doporučení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba