Epopej se vrátí na Moravu, Moravský Krumlov však musí splnit podmínky

TNBiz, 26.3.2019
30 milionů korun teď shání Moravský Krumlov

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude pravděpodobně několik let v Moravském Krumlově. Zapůjčení dnes odsouhlasili pražští radní. Podmínkou zůstává, aby zástupci Moravského Krumlova zajistili pro výstavu dvaceti pláten technické a klimatické podmínky. Přestože město projevuje značný zájem, kritéria zatím nesplňuje.

Zhruba 30 milionů korun teď shání Moravský Krumlov, aby splnil podmínky pro umístění Slovanské epopeje. Pražští radní dnes odhlasovali její propůjčení. "Pokud by Moravský Krumlov finance sehnal, my s ním uzavřeme memorandum a celý záměr pak musí projednat ještě městská rada a zastupitelstvo," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Pro plátna je nutné zajistit vhodnou teplotu, vlhkost a správné nasvícení. Potřeba je také ochránit obrazy proti poničení nebo krádeži. "Jednáme s vedením jihomoravského kraje i ministerstvem kultury o spolufinancování. A během roku 2019 bychom měli prostory nachystat tak, aby v květnu 2020 mohla být epopej vystavená," řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

O Slovanskou epopej se v současné době stará Galerie hlavního města. Moravský Krumlov by ji měl zapůjčenou po dobu pěti let. Některým opozičním zastupitelům Prahy se to ale nelíbí. Hlavní město by podle nich mělo spíš dostát slibu, který dalo slavnému malíři, a to postavit pro obrazy novou budovu. Kritika ovšem zaznívá i z koalice. "V Praze je dost míst pro instalování Slovanské epopeje. Jedním z nich je třeba Zbraslavský zámek. Slovanská epopej je ve vlastnictví Prahy a já si myslím, že v Praze by měla zůstat," říká zastupitel Jan Wolf.

 
Podle některých radních je Slovanská epopej symbolem české historie a je tedy ostuda se kvůli tomu hádat. „My bychom rádi, aby ta plátna někde visela a lidi je mohli vidět. A jelikož teď nemáme místo, kde by ten celý soubor mohl viset, tak vymýšlíme různé varianty pro dočasné umístění,“ sdělila radní Hana Třeštíková. Dvacet obrazů inspirovaných slovanskou mytologií maloval Mucha od roku 1910 dalších 18 let.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy