Letní dovolené v ohrožení? Budou chybět letadla a porostou ceny?

Letadla typu Boeing 737 MAX nelétají už tři týdny a pořád se neví, kdy se to změní. A to může zásadně ovlivnit i sezónu dovolených. Některé cestovní kanceláře už musí teď řešit zrušení některých letů. Vliv to může mít především na zájezdy na poslední chvíli a celkově se můžou prodražit i dovolené.

Kauza kolem letadel Boeing 737 MAX komplikuje fungování leteckých společností už skoro měsíc. Jde o jeden z nejmodernějších a nejoblíbenějších strojů. Ve světě jsou jich stovky.

"Nahradit tu kapacitu těch Boeingů není žádná legrace, protože se to netýká jenom našeho trhu, ale v podstatě celého evropského trhu, té kapacity prostě bude míň," řekl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Problémy by podle odborníků na cestovní ruch mohly nastat během letních dovolených. Nedostatek strojů v lepším případě znamenal zpoždění letů, v tom horším jejich úplné zrušení. "Lidé budou mít problémy se změnami letových řádů a těch odletů a musí mít víc trpělivosti v případě zpoždění, to je věc která bude tu sezónu hodně ovlivňovat," doplnil Papež.

 

S nastalou situací se musí vypořádávat především cestovní kanceláře. "Zatím to na naše klienty žádný zásadní dopad nemělo. Co se týče letní sezóny, tak to se právě v těchto dnech a následujících týdnech řeší a bude řešit, ale zatím doufáme, že by ty dopady měly být minimální," vysvětlil Jan Bezděk, mluvčí CK Fisher.

"Dopad na prodeje není absolutně žádný, v současné době pokračuje ten trend letošního roku, kdy se na first minute prodává opravdu výrazně lépe než v předchozích letech, ty počty trhají rekordy," řekl Petr Šatný, mluvčí CK Alexandria.

Některé cestovky už ale problémy zaznamenaly. "Na lince Praha-Dubaj došlo ke zrušení pravidelného spoje a my jsme klientům navrhli změnu letecké společnosti, vrácení peněz v plné výši nebo výběr jiné dovolené," uvedla Jana Hájíčková, mluvčí CK Neckermann.

"Letecké společnosti zatím zvládají všechny plánované lety, kromě letů na Kapverdské ostrovy, kde z důvodů nastalé situace došlo k redukci letů ze tří na dva týdně. Pokud by tato situace nastala i v létě, může se stát, že bude o deset až dvacet procent nabídek méně a tedy méně last minute zájezdů," vysvětlil Petr Kostka z cestovní kanceláře Exim Tours.

Podle ekonomů to může znamenat i zdražení zájezdů. "Tím, že letadla společnosti Boeing nemohou vzlétávat, tak samozřejmě chybí některé přepravní kapacity a toho se snaží využít například letecké společnosti a zdražují tak ceny některých letenek," řekl ekonom Štěpán Křeček. Dovolené by prý mohly letos zdražit minimálně o pět procent.

Smartwings propouštějí

Problémy s letadly Boeing 737 MAX zasáhl i české aerolinky. Jedna z největších společností operujících na českém trhu, společnost Smartwings, poslala svým zaměstnancům dopis, ve kterém právě tento problém uvedla jako důvod k propouštění.

"Jak jste jistě zaznamenali, naše společnost se v současné době potýká s velmi nepříjemnou situací, a to uzemněním letadel B737 MAX 8, kterých máme ve flotile již 7 a dalších 9 jsme očekávali v průběhu letošního roku," napsala společnost zaměstnancům v dopise, který má TV Nova k dispozici.

Uvádí v něm také, že zastaví některé plánované nástupy nových zaměstnanců. Kromě problémů s novým typem letadla ale může hrát roli i to, že společnost koupila České aerolinie.

"Při každém slučování pochopitelně vznikají duplicity. Takže přepravci nejen v letecké dopravě, ale i kdekoliv jinde, se to snaží vyřešit právě propouštěním," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy