Češi už nemají strach, zvýšil se zájem o Turecko i Egypt

Češi už nemají takový strach z teroristických útoků v zahraničí jako dřív a je to vidět i na výběru jejich dovolených. Zatímco před dvěma lety klesal zájem o Egypt, nebo Turecko, letos patří mezi nejvyhledávanější destinace. Podle cestovních kanceláří se také zvyšuje zájem o kvalitnější služby i luxusnější hotely.

České ekonomice se daří a podle cestovních kanceláří to vede k tomu, že mnoho lidí vyráží na dovolenou i dvakrát ročně. Láká je zatím nepoznaná exotika, na vrcholu zájmu jsou tento rok ale tradiční destinace.

Turecko

Rozmanitá země s krásným pobřežím, spoustou antických památek a stabilním počasím je letošním skokanem roku. Zájem o Turecko je oproti loňsku až dvojnásobný. Největším lákadlem je přes 250 kilometrů pláží s křišťálově čistou vodou kolem města Antalya. "Opadl strach z cestování do Turecka. Turecko nabízí vynikající poměr ceny a kvality, je to ideální destinace pro rodiny s dětmi," uvedl Jan Bezděk z CK Fisher.

Řecko

Na jedné straně moderní hotelové komplexy, na druhé místa s divokou přírodou chráněná před davy turistů - to je pohostinností proslulé Řecko. Oblíbené jsou především ostrovy Santorini, Korfu, Zakyntos, Kos, Samos nebo Kréta. "Díky zlepšené ekonomické situaci v Česku je zájem o vícehvězdičkové hotely, například o pětihvězdičkové, je to až 30 % cestovatelů a z toho 90 % lidí využívá služeb hotelu all inclusive," řekl Petr Kostka z Exim Tours.

Země pokrytá pískem láká nejen dávnou historií z dob faraónů, ale také pestrobarevným pobřežím kolem Rudého Moře. Nejvyhledávanějšími letovisky jsou Hurghada nebo rybářské město Marsá Alam. "Ten charakter zůstává odpočinkový, samozřejmě jsou tady i individuální cesty, to zase souvisí s tím, že populace bohatne a více utrácí i za dovolenou," vysvětlil Ondřej Rušikvas z Blue Style.

Zatímco dříve se vyčkávalo na cenově výhodné last minuty. Nyní je to jinak. Nehceme čekat na to co zbyde a tak saháme po takzvaných first minute zájezdech, kde máme široké spektrum výběru destinací. Většina takových zájezdů už je ale vyprodaná. "Vzhledem k tomu, že nemohou létat Boingy typu 737 Max, tak zřejmě na last minute bude ta nabídka omezenější, takže bych doporučil těm, co chtějí na dovolenou, tak aby ji už začali vybírat," dodal Bezděk.

Už nyní je podle cestovních kanceláří jasné, že loňská letní sezóna, která s sebou přinesla rekordní počet zájezdů, bude letos pokořena.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy