Ceny benzínu a nafty stále rostou, jak to bude dál?

TNBiz, 12.4.2019

Ceny benzínu a nafty u tuzemských čerpacích stanic stále letí nahoru. Špatnou zprávou navíc je, že podle odhadů ekonomů budeme za pohonné hmoty platit ještě více. Mohou za to rostoucí ceny ropy na světových trzích.

Řidičům od Aše po Jablunkov začíná být u čerpacích stanic pořádné horko. A není to tím, že by se zvedaly teploty. Třeba pan Wolfan nyní za plnou nádrž zaplatil o zhruba sto korun víc než před týdnem.

Možná byste dříve našli na pumpě rozkvetlý šafrán než litr benzínu nebo nafty pod třicet korun. Nejdráž tankují řidiči tradičně v Praze, pak na Vysočině a na Plzeňsku. Nejlevnější jsou pohonné hmoty na Zlínsku, Pardubicku a Ústecku.

Na jedné z benzínek v jižních Čechách stojí litr nafty okolo 33 korun, litr benzínu pak vyjde zhruba 34 korun. Naopak v Jihlavě stojí benzín i nafta stejně - 32 korun za litr. Na čerpacích stanicích v Ostravě nekoupíte benzín ani naftu pod 32 korun.

"Cena se ještě zvedne o pár desítek haléřů. V průběhu jednoho měsíce bychom se vysoko nad 35 už dostat neměli," řekla ekonomka Markéta Šichtařová.

Dobrá zpráva je, že podle dlouhodobých odhadů ekonomů by cena ropy na světových trzích už neměla příliš růst. V létě by tak pohonné hmoty mohly dokonce o něco málo zlevnit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy