AFT: Bankovní rada přiznala devizové intervence

Václav Horák, 6.8.2002

Shrnutí:

ČNB dnes zveřejnila Zápisy ze zasedání bankovní rady z 11.7 (úrokové sazby nebyly změněny) a 25.7. 2002 (2-týdenní repo sazba byla snížena o 75 b.p.). ČNB přiznala, že v polovině měsíce využila možnosti devizových intervencí k usměrnění nepříznivého kursového vývoje. Ze zápisu i z rozhodnutí o úrokových sazbách je podstatné, že centrální banka hodlá praktikovat pružnou monetární politiku. ČNB míní, že v roce 2002 se bude inflace pohybovat pod cíleným koridorem, příští rok se přiblíží k jeho spodnímu okraji. Banka rovněž uvádí, že červencová prognóza počítá s nižšími úrokovými sazbami ve druhé polovině roku a naopak jejich zvýšením v příštím roce.

Dopad Zápisů na trhy je malý. Očekávání další monetární politiky po zveřejnění Zápisů není přehlednější než předtím.

Zápis z jednání bankovní rady 11.7. 2002

Výtah a rozbor:

Bankovní rada se rozhodla ponechat 2-týdenní repo sazbu na úrovni 3,75% poměrem hlasů 4:1. Jeden člen hlasoval pro pokles sazeb na 3,25%. Na konci května hlasovali všichni členové bankovní rady pro zachování sazeb. Bankovní rada zároveň rozhodla o provádění intervencí s využitím aktuálních podmínek na devizovém trhu.

Pravidelné jednání bankovní rady bylo mimořádně věnováno diskusi o měnově-politických otázkách, která byla iniciována informacemi o prudkém zhodnocení kurzu koruny v průběhu předchozích dní. Zvažovány byly možnosti rychlé reakce proti silné koruně nebo odložení rozhodnutí do dalšího zasedání tělesa.

Bankovní rada v této souvislosti diskutovala, jakou roli sehrává kurz v rámci strategie inflačního cílování. Opakovaně zaznělo, že diskuse o kurzu neimplikuje v žádném případě sníženou roli inflačního cíle. Bylo konstatováno, že stávající kurzový vývoj jasně ukazuje, že v červenci dojde ke korekci jednoho z podstatných předpokladů prognózy inflace, a právě proto je třeba zvážit měnově-politickou reakci.

Zápis z jednání bankovní rady 25.7. 2002

Výtah a rozbor:

Bankovní Rada snížila 2-týdenní repo sazbu o 75 b.p. na 3% poměrem hlasů 5:2. Dva členové hlasovali pro pokles sazeb o 50 b.p. Bankovní rada na svém zasedání revidovala prognózy inflace a růstu HDP směrem dolů.

Červencová prognóza odráží skutečnost, že v roce 2002 budou nákladové faktory působit protiinflačně a že zpomalení růstu HDP a zahraniční poptávky utlumí poptávkové inflační tlaky, stojí v Zápise. Teprve v roce 2003 začnou nákladové faktory působit neutrálně až mírně expanzivně a v důsledku oživení zahraniční poptávky a růstu HDP bude docházet k uzavírání mezery produktu. Protiinflačně také působí vývoj regulovaných cen, jejichž deregulace jsou zatím nižší než ve scénáři, který byl součástí dohody s vládou při diskusi o inflačním cíli.

Dle červencové prognózy se bude inflace v roce 2002 pohybovat pod cíleným koridorem a v roce 2003 se přiblíží jeho dolní hraně. Červencový rámec prognózy přináší změnu v podobě opuštění předpokladu neměnnosti sazeb v horizontu prognózy. Červencová prognóza je konsistentní se snížením měnově-politických sazeb ve druhé polovině roku 2002 a s jejich zvýšením v následujícím období.

Bankovní rada soudí, že monetární politika musí reagovat s předstihem, aby mohla negativní dopady zmírnit.

Dopad na trhy: Vliv zápisů je malý. Obsažené skutečnosti již trhy znají. Ze zápisu i z rozhodnutí o úrokových sazbách je podstatné, že centrální banka hodlá praktikovat pružnou monetární politiku. To rovněž vnáší na trh nejistotu, neboť ČNB ve výčtu důvodů nižší inflace jinak zmiňuje silný kurs koruny, pokles cen zemědělských produktů a slabší poptávku ze zahraničí. Vývoj všech zmíněných veličin je však pro další měsíce obtížně predikovatelný.

Přiznání ČNB, že během června intervenovala nemusí mít na devizový trh vliv. Trh nyní ví, že za obratem kursu stála centrální banka, což nemusí být zárukou trvalého obratu tržního sentimentu. Na druhou stranu se ČNB může prezentovat k ursem koruny, který se obchoduje stabilně obchoduje nad 30 CZK/EUR.

Dopad na monetární politiku ČNB: Očekávání další monetární politiky po zveřejnění Zápisů není přehlednější než předtím. Záležet bude na vývoji zmíněných volatilních proměnných.

Autor: Josef Kvarda

Date : 16:23, 6.8.2002


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None