V opravované katedrále Notre-Dame se při ohni zřítila věž a propadla střecha

TNBiz, 15.4.2019
V katedrále Notre-Dame se při ohni zřítila věž a propadla střecha. Je pravděpodobné, že velký požár vznikl při rekonstrukčních pracech. Katedrála je jednou z nejvíce navštěvovaných památek Paříže a patří ke skvostům gotického slohu.

Je pravděpodobné, že požár zavinila rekonstrukce

O rekonstrukci jedné z nejslavnějších pařížských památek se mluvilo několik desítek let. Opravy však začaly až loni v březnu. Rozsáhlé rekonstrukci přecházely i veřejné sbírky.

Slavná pařížská katedrála Notre-Dame už dlouho vyžadovala naléhavou rekonstrukci. Jedna z nejvýznamnějších francouzských památek, která byla dokončena v polovině 14. století, měla poničenou především fasádu a vnější konstrukci.

Byly tam popraskané sochy, ulomené chrliče a nejméně tři narušené opěrné oblouky. Podle odborníků byla ohrožena stabilita celé památky.

Na opravu dokonce vyhlásilo pařížské arcibiskupství veřejnou sbírku. Původní odhady na celkové náklady byly 2,5 miliardy korun, následně se vyšplhaly až na 4 miliardy. O rekonstrukci se uvažovalo několik desítek let.

Kvůli značné erozi se začal rozpadat stavební kámen. "Rekonstrukce bude velmi náročná, protože každý z gotických prvků má svou nenahraditelnou funkci," uvedl v září 2017 pro New York Times architekt Philippe Villeneuve. Materiál údajně poškodil i kyselý déšť.

Západní část katedrály prošla rozsáhlou rekonstrukcí v 90. letech. Zbylé části na tom byly však dost špatně. Rozsáhlé rekonstrukce začaly až minulý rok na jaře.

Podle pařížských hasičů je možné, že požár katedrály, který slavnou památku zasáhl v pondělí večer, je spojený právě s rekonstrukcí, kterou stavba procházela.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy