Češi a Slováci při výběru kuchyně průměrně utratí 85 tisíc Kč

Češi i Slováci jsou u kuchyní spíše konzervativní Před deseti lety dávali Češi a Slováci přednost spíše levnějším kuchyním se základní výbavou, dnes však investují do kvalitnějších materiálů a moderního vybavení, jež jim usnadní a zpříjemní veškerou činnost v kuchyni. Průměrně utratí za kuchyňský nábytek 50 000 a přibližně dalších 35 000 za kuchyňské spotřebiče. Co se týče trendů, zůstávají Češi i Slováci spíše konzervativní, nepodléhají módním trendům a nejčastěji volí bílou barvu v kombinaci s dekorem dřeva.

Výběr kuchyně je velice individuální proces. Obecně však můžeme říct, že mladší zákazníci, kteří zakládají rodiny, kupují jako první kuchyň spíše levnější produkt a plánují jen do domácnosti na 5-8 let. „Naopak zákazníci v pokročilejším věku preferují tradiční design, dlouhou výdrž kuchyně, například 15 let, a jsou schopni investovat do nejvyšší kvality,“ uvádí Andrea Štěpánová, marketingová specialistka společnosti ASKO-NÁBYTEK. Zákazníci si v poslední době oblíbili také plánované kuchyně, které si mohou přizpůsobit přesně podle svých představ. „Například menší byty neumožňují vytvořit velké a designové kuchyně bez stavebních úprav, a proto zákazníci často volí praktické kuchyně, které lze naplánovat na míru danému prostoru,“ vysvětluje Andrea Štěpánová, která dodává, že nejsou výjimkou ani velké plánované kuchyně, které svému majiteli dovolují vytvořit originální interiér podle nejnáročnějších požadavků.

Nepodléháme světovým trendům

Co se týče aktuálních světových trendů, dostávají se do popředí neotřelé barvy, jako je například tyrkysová a také minimalistický design. Ustupuje se i od použití horních skříněk. Ty mnohdy nahrazují pouze jednoduché police či skříňky otevřené. Hitem posledních let jsou barevné dřezy, baterie i další kuchyňské doplňky. „Ačkoliv se v interiérech prosazují stále více zlaté a mosazné doplňky, chování našich spotřebitelů tomu, alespoň co se týče kuchyní, neodpovídá,“ upozorňuje Andrea Štěpánová.

Češi a Slováci jsou v tomto ohledu oproti ostatním evropským státům konzervativnější a neradi experimentují. Jednoznačně nejoblíbenější jsou bílé odstíny ve vysokém lesku v kombinaci s dekorem dřeva, který bílou kuchyň příjemně zútulní. Tento dlouhodobý trend však v Čechách v posledních letech dohání šedé odstíny. Doplňky volí tuzemští zákazníci většinou v chromovém nebo nerezovém designu.

Kuchyňské technologie: obliba inteligentních elektrospotřebičů stále roste

Kuchyňská deska je rozhodně jedna z nejvíce namáhaných částí celé kuchyně. V dnešní době jsou u nás nejprodávanější laminátové desky, které snoubí pěkný design s velkým množstvím dekorů a příjemnou cenou. Jistě stojí za zmínku i využití moderních inteligentních elektrospotřebičů, jejichž obliba stále narůstá. Ty dokáží komunikovat s chytrým telefonem či tabletem a usnadní tak obsluhu kuchyně.

Hitem posledních let je varná deska s integrovanou digestoří, která je vynikajícím řešením pro moderní minimalistické kuchyně. Dalšími oblíbenými technologickými detaily jsou také tlumené pojezdy a elektricky ovládané skříňky, jež usnadní manipulaci s kuchyňským nádobím.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně