Jsme opět nejžlutější zemí světa, rozkvetla řepka

TNBiz, 28.4.2019


Řepka i nadále patří mezi nejčastější české plodiny. Pěstuje dokonce tolik, že Česká republika nezaostává ani v evropském, ani v celosvětovém srovnání, hlavně co se přepočtu kilometr čtvereční týče. Žádný stát na světě nepokrývají řepková pole víc, než Česko.

V roce 2018 byla řepka druhou nejčastěji pěstovanou plodinou v České republice. Pěstovala se na 411 802 hektarech. Předehnala ji jen pšenice ozimá s 773 678 hektary. Pro srovnání, brambory všech druhů se pěstovaly na 22 889 hektarech, ječmen jarní a ozimý celkem na 324 724 hektarech.

V roce 2018 byla produkční plocha všech zemědělských plodin 1 961 022 hektarů. Řepka se tedy pěstovala na téměř 21 procentech. Co se celkové plochy České republiky týče, řepka se pěstovala asi na 5 procentech plochy.

I v mezinárodním srovnání se drží Česká republika na prvních pozicích. Patří mezi největší producenty řepky na kilometr čtvereční.

Vývoj ploch zemědělských plodin v ČR 1980-2018:

Co se Evropy týče, byla produkční plocha řepky v České republice v roce 2018 zhruba o třetinu větší než u dalších zemí v závěsu, ve srovnání s Francií ale byla plocha jednou tak velká.

Podíl polí s řepkou na rozloze států EU:

Mezi největší světové producenty řepky patří Kanada, Čína a Indie, který vypěstují miliony až desítky milionů tun řepky za rok. Jejich rozloha je ovšem tak velká, že se olejnina pěstuje pouze na relativně malém prostoru. V případě Kanady je to asi jedna desetina procenta země, ostatní státy jsou na tom podobně

Řepka se nejčastěji pěstuje ve Středočeském kraji, odkud pochází více než jedna pětina této olejniny. Další v závěsu jsou Jihočeský kraj, Vysočina a Jihomoravský kraj.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy