Na problémovém úseku na D1 u Humpolce bude brzy pokračovat modernizace

TNBiz, 29.4.2019

Na problémový úsek dálnice D1 u Humpolce se už brzy znovu vrátí stavební stroje. Ředitelství silnic a dálnic už vybralo novou firmu, která bude od poloviny května pokračovat v modernizaci 14kilometrového úseku D1. Původní společnost byla ze stavby hlavně kvůli zpoždění prací loni v prosinci odvolána.

Když to dobře půjde, dálniční úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se začne opravovat už v květnu. Jenže dálnice u Humpolce je v tak hrozivém stavu, že se tam musí nejdříve udělat přípravné práce, aby se tam vůbec mohlo začít modernizovat. Mezi 91. a 94. kilometrem je nefunkční odvodňovací dálniční systém a mezi 94. a 97. kilometrem je zase v havarijním stavu vozovka. Tím by se okolo 10. května mělo začít.

Ke zkrácenému výběrovému řízení se přihlásilo několik stavebních firem. Vítězná firma je už před podpisem smluv. Opravy se ale prodraží. Nabídky firem byly o skoro 100 miliónů vyšší, než byla původní plánovaná cena 563 miliónů korun.

"Jsme před dokončením výběru zhotovitele na letošní část modernizace u Humpolce, zároveň máme připravený harmonogram se zahájením prací ještě v květnu," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Původního zhotovitele, který byl ve dvouměsíčním zpoždění prací, Ředitelství silnic a dálnic ze stavby odvolalo po prosincovém kolapsu D1, kdy tam dálnici na dva dny zablokovaly uvízlé kamiony. Kvůli zúžení se tam totiž nedostaly ani sypače a řidiči mrzli v až 35kilometrových kolonách. Celá kauza skončí kvůli penále ve výši 60 miliónů korun u soudu.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy