Čtenářské kluby se stávají fenomén nejen ve světě, ale i u nás

Čtenářský klub, který vám přinese tip na knihu Máte rádi knihy, ale často vám chybí inspirace nebo naopak někdo, s kým byste se mohli podělit o své čtenářské dojmy a názory? Pokud jste si odpověděli ano, rozhodně by vaší pozornosti neměly uniknout online Čtenářské kluby. Ty si díky známým tvářím, jako je Oprah Winfrey, Sarah Jessica Parker nebo Emma Watson, získaly tisíce a tisíce „knihomolů“! Nechte se inspirovat i vy – ať už ve světě nebo u nás.

Čarodějka z Nebelvíru a její „Naše sdílená knihovna“

Our Shared Shelf neboli Naše sdílená knihovna je knižní klub Emmy Watson. Herečky, vášnivé čtenářky a hlavní tváře kampaně zaměřující se na rovnost pohlaví HeForShe, díky které tento čtenářský klub – v dnešní době čítající přes 200 tisíc členů – vznikl. Our Shared Shelf je nekonečnou studnicí inspirace pro všechny, kteří touží číst kvalitní, dech beroucí feministické příběhy od Amerikány až po Ženy, které běhaly s vlky. Kromě cíle přivést lidi k četbě chce Emma prostřednictvím klubu rozšířit povědomí o feminismu a bořit negativní mýty s ním spojené.

Pravá blondýna a její „Hello Sunshine“

Reese Witherspoon není pouze americká herečka, ale i velká milovnice knih. Její láska ke knihám ji přivedla až k myšlence založit na Instagramu knižní klub Hello Sunshine, kde každý měsíc doporučuje knihu, která ji oslovila a která podle ní stojí za přečtení. Co se týká výběru, její stylový záběr není oproti Emmě Watson zaměřen pouze na jedno téma, ale je o poznání širší. Doporučuje jak novinky, které u nás mají teprve vyjít, ale i tituly, jež i v našich knihkupectvích snadno seženete. Reese založila Hello Sunshine s cílem pomáhat prosazení ženských autorek a jejich příběhů.

Nejvlivnější moderátorka světa a její „Oprah’s Book Club

Herečka, producentka, podnikatelka, ale především jedna z nejslavnějších světových moderátorek Oprah Winfrey řekla “Chci přinutit číst celý svět. I ty, kteří nečetli nikdy. Myslím, že čtení knih je velmi důležité,” a ve své proslulé show otevřela čtenářské okénko „Oprah’s Book Club“. Zhruba každý měsíc v něm představovala nejenom knižní novinky, ale i klasiky, o kterých v následujícím měsíci diskutovala buď se samotnými autory, nebo diváky. I přesto, že Oprah´s Book Club svojí činnost ukončil v roce 2011, i zpětně v něm můžete najít inspiraci, která rozhodně stojí za to! Všechny tituly, o kterých Oprah ve své show promluvila, začaly okamžitě lámat prodejní a čtenářské rekordy.

Knižní inspirace z „našich luhů a hájů“

Fenomén čtenářských klubů není patrný pouze ve světě, ale v poslední době už si začal budovat své místo i u nás. Čtenářský klub, který vám přinese každý měsíc tip na knihu, nesčetně prostoru a podobně smýšlejících „knihomolů“, s nimiž se můžete podělit o své čtenářské dojmy, založilo na začátku roku například knihkupectví Martinus.cz na Facebooku. Výběr knih není zaměřený na jednu konkrétní větev literatury, ale přináší tipy na mainstreamové tituly, které mají šanci zaujmout větší publikum a kromě literárního zážitku přinášejí i zajímavé informace, vzdělávají nebo rozšiřují obzory. Květnový výběr bude patřit dlouho očekávané knize Tiché roky od Aleny Mornštajnové.

Zdroj foto: Pixabay



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky