Komáři přenášející virus zika se rozšířili ve Francii

TNBiz, 30.4.2019

Komáři tygrovaní, kteří mohou přenášet virus zika, se vyskytují už na více než polovině území Francie. Počet agresivního hmyzu, který má původ v Asii, se v posledních dvou letech v zemi zdvojnásobil.

Počty komárů tygrovaných za poslední měsíce ve Francii rapidně vzrostly. Komáři se nyní nacházejí na jihu a ve středu země, jsou už i na předměstí Paříže. Pokud hmyz nasaje krev infikovaného, je schopen přenášet viry zika, dengue, západonilské horečky či chikungunya (Horečnaté onemocnění, které se projevujei krvácením z nosu nebo dásní).

Zdravotníci naléhají na turisty, aby používali repelenty a případně i moskytiéry. Lidé mají být ostražití především v období od května do listopadu.

Komáři tygrovaní mají černobílé pruhované tělo a nohy. Nebezpečné jsou podle webu stojaté vody, ve kterých se komáři rozmnožují. Úřady podle deníku Le Monde nabádají, aby lidé stojatou vodu ze svých zahrad odváděli. K šíření komárů přispívá také globální oteplování a mezinárodní turismus.

Komár tygrovaný může přenášet viry, které způsobují horečky, bolesti kloubů, hlavy a svalů. Horečnaté onemocnění chikungunya se může projevovat i krvácením z nosu nebo dásní. Jedním z příznaků může být i vyrážka. Virus zika způsobuje vysoké riziko především pro těhotné ženy. Plod nakažené ženy může mít následně problém s vývojem mozku.

Od prvního výskytu komára tygrovaného před patnácti lety zaznamenaly úřady 22 případů nakažení virem dengue a 31 případů nakažení virem chikungunya přímo ve Francii. Komár tygrovaný se občas vyskytne i na jižní Moravě, především na Břeclavsku.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy