Wolf není jediný Čech, který se schováva, před zákonem utíká tisícovka obviněných

TNBiz, 10.5.2019

Před zákonem neuniká jen bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf. Česká policie hledá po celém světě více než tisíc lidí. Na útěku před zákonem jsou vrazi, podvodníci, ale také neplatiči výživného. Spoustu z nich už policie sice vypátrala, často se ale stává, že je dané země odmítají vydat.

Schovaní v nekonečné džungli, ukrytí v Karibiku, ztraceni v zemích bývalého Sovětského svazu. Tak nejčastěji vypadá život českých uprchlíků, kteří se skrývají před spravedlností.

Už 11 let uniká před zákonem jeden z nejhledanějších Čechů. Lupič století František Procházka, který ukradl půl miliardy korun, by se měl údajně skrývat v Dominikánské republice. Dosud ho nedopadli ani lovci lebek. V posledních letech se spekuluje o tom, že zemřel.

V Karibiku se má schovávat i podnikatel Luboš Kordač. Policie na něj vydala mezinárodní zatykač před deseti lety kvůli daňovým podvodům, odsedět si má pět let. Kordač se zatím stal úspěšným autorem knih o hledání historických vraků. Jeho knihy prodávají největší světové internetové obchody. Přesto je stále mezi hledanými.

Jeden z nejhledanějších Čechů Radovan Krejčíř utekl před 14 lety. V roce 2005 se vynořil na Seychelách, o dva roky později byl s falešným pasem zadržen na letišti v Johannesburgu. V Česku byl odsouzen na deset a půl roku za daňový únik. Nyní si odpykává trest v jihoafrickém vězení. Krejčířova rodina se snaží o jeho vydání do Česka.

Nejhledanější Češi jsou paradoxně ti, o kterých přesně víme, kde jsou, ale země, kde nyní žijí, je nechtějí vydat. Jedním z takových je podnikatel Viktor Kožený, který zpronevěřil miliardy. V současné době žije na Bahamách, které ho odmítají vydat.

I přesto, že se těmto lidem podařilo dlouho skrývat před spravedlností, jsou jedni z mála. Většinu útěkářů dopadnou lovci lebek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy