Je tady Den matek, květinářství mají žně

TNBiz, 11.5.2019
Lidé za pugét utrácejí nejčastěji pět set korun

V neděli oslavíme Den matek, který se těší velké oblibě. Češi své maminky obdarovávají nejčastěji květinou. Květinářství tak o tomto víkendu zažívají největší nápor, i proto některé prodejny zůstanou otevřené i v neděli.

Den matek slavíme už od dvacátých let každoročně druhou květnovou neděli. Největší žně zažívají o tomto víkendu majitelé květinářství. Lidé za pugét utrácejí nejčastěji okolo pěti set korun.

"Vždycky se ptáme na oblíbenou barvu a květinu. Už včerejší den byl v našem květinářství velmi úspěšný. To stejné očekáváme i v neděli, máme spoustu objednávek," vypráví Barbora Říhová, majitelka květinářství.

Den matek poprvé oslavili v Americe v roce 1908 na počest Anny Reeves Jarvisové, která dlouho bojovala za práva matek. Postupně se svátek rozšířil do celého světa. V Česku ho po druhé světové válce zastínil Mezinárodní den žen.

A oblíbenost svátku potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda: "Den matek získává na popularitě, nyní je z těchto svátku nejvýdělečnější," říká.

 
Svůj svátek slaví v Česku od roku 2007 i otcové, jejich den připadá na třetí červnovou neděli. Ten podle ekonoma ale slaví jen zlomek populace. Dětem patří už od roku 1920 1. červen. Mezinárodní den dětí má upozornit veřejnost na jejich práva a potřeby.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky