Na co si dát pozor až letos poletíte do zahraničí

Letní dovolenková sezóna se pomalu, ale jistě blíží. Díky příznivým cenám letenek vyráží čím dál více Čechů do zahraničí letecky. Přestože cestování letadlem ušetří spoustu času a momentálně i peněz, je dobré věnovat pozornost pár důležitým upozorněním. Jaká jsou aktuální rizika při cestování letadlem pro letošní sezónu a jakých nepozorností se nejčastěji cestující dopouštějí?

Nepodceňujte cestovní doklady

Pro někoho je to možná ohraná písnička, přesto jsou cestující, kteří kontrolu cestovních dokladů stále podceňují. Pokud na poslední chvíli zjistíte, že máte prošlý pas nebo je jeho platnost kratší než předepsaných 6 měsíců, nepanikařte. Od loňského července si ho můžete nechat vystavit do pouhých 24 hodin. O pas ve zkrácené čtyřiadvacetihodinové lhůtě zažádejte u kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností nebo úřadu pražské městské části. „Nezapomeňte také, že zapisování dětí do pasu rodičů již není možné, každé dítě včetně novorozenců potřebuje vlastní pas nebo jiný cestovní doklad,“ radí Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

Letenky kupujte u důvěryhodného prodejce

Při pořizování letenek se nenechte zlákat vidinou nejnižší ceny na trhu a raději si letenky pořiďte u ověřených prodejců. Ceny letenek se obecně mohou lišit do cca 50 EUR. Pokud je rozdíl v ceně několik desítek nebo stovek EUR oproti oficiálním cenám dopravce, jedná se pravděpodobně o podvodné nabídky. Každoročně se na nás obracejí podvedení cestující s prosbou o radu. Bohužel často není jiné východisko, než si pořídit letenku novou, tentokrát od ověřeného prodejce,“ říká Zuzana Přibylová, obchodní ředitelka letecké společnosti Aeroflot.

Raději se pojistěte

Stovky Čechů už letos přišly o své peníze kvůli krachu leteckých společností Germania a British Midland Regional. Než vycestujete, nezapomeňte si proto kromě cestovního pojištění, zařídit i pojištění proti úpadku letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají pojištění povinné ze zákona, leteckých společností se však toto nařízení netýká. V případě, že by letecká společnost zkrachovala dříve, než uplatníte letenky, můžete o peníze přijít nadobro. Praktické je také pojištění pro případ storna letenek, které se vztahuje na případy zrušení letu z důvodu nemoci či třeba ztráty zaměstnání.

Máte zavazadlo v ceně letenky? 

V nabídkách letenek existuje  zejména u nejnižších tarifů spousta omezení a případných nutných příplatků. Cestující by při rezervaci nebo nákupu letenky měli pozorně číst, jaká zavazadla jsou v ceně obsažena. Pokud není odbavení zavazadla v základní ceně letenky, musí doplácet poměrně velký doplatek. Ve finále tak často zjistí, že je pro ně výhodnější koupit si rovnou letenku o něco dražší, než dokupovat zavazadlo k letence levnější, která ho nezahrnuje,“ uzavírá Trejbal.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky