Proč hrozí Česku povodně, když prší jen dva dny? Experti se přou o důvody

TNBiz, 22.5.2019

Povodně v České republice hrozí, ačkoli na našem území vydatně prší teprve několik dní. Může za to stav půdy, která do sebe není schopna tolik vody vsáknout. O přesném důvodu se ale odborníci přou.

Meteobox.cz: Hezčí počasí. Na víkend se oteplí na 21 °C.

Velké množství vody, které napršelo v krátkém časovém období, způsobilo současné ohrožení povodněmi. "Do Česka dorazila srážková epizoda, může za to tlaková níže nad Polskem. A ta k nám dostává vlhký vzduch od severozápadu až severu," uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Jan Doležal.

Ačkoliv letošní zima moc sněhu nepřinesla, i tak nějaká voda v půdě zůstala. Meteorologové se proto domnívají, že za současný stav může právě nasycenost půdy vodou. Ta se nemá kam vsakovat a stéká do řek.

Pedologové ale nesouhlasí. Podle nich jsou lesní i orné půdy moc zhutněné. Za to může třeba nedodržování osevních postupů - tedy špatné střídání plodin na poli.

Často jsou také důvodem pojezdy těžké techniky, která půdu více a více udusává, a bere ji tak její schopnost vsakování. "Ty důvody jsou široké. Faktorů je více a samozřejmě některé ovlivňuje člověk," sdělil pedolog Jan Vopravil.

Za špatným stavem půdy v Česku stojí i klimatické změny. Půdě chybí například zimní promrzání. Je také ochuzená o organická hnojiva kvůli malému chovu zemědělských zvířat.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy