Česká pošta zavádí nový poplatek: 30 korun za změnu místa doručení

TNBiz, 30.5.2019


Česká pošta plánuje od začátku června zpoplatnit dosílku, tedy jednorázovou změnu místa dodání. Týkat se má zatím jen některých listovních zásilek. Důvodem je prý pokrytí nákladů služby.

Chystané zpoplatnění služeb České pošty, které má odstartovat 1. června, se má týkat doporučeného psaní, doporučeného firemního psaní a cenného psaní. Připlatí si tak třeba lidé, kteří se před doručením zásilky odstěhují. Může se ale také stát, že si někdo vezme dovolenou a pošta jim avizovanou zásilku nedoručí. Další den už ale musí člověk do práce, změní tedy adresu doručení a tím pádem si připlatí.

Poplatky se pohybují od 10 do 30 korun včetně daně podle typu zásilky a způsobu požádání o dosílku. Například pokud někdo požádá o změnu doručovací adresy prostřednictvím aplikace Změna doručení online a bude se to týkat doporučeného dopisu, zaplatí 10 korun. Pokud se jedná o firemní psaní, je cena 30 korun.

"Důvodem je pokrytí nákladů na zajištění dané služby. Zásilka vstupuje vícekrát do přepravní sítě a tedy vyžaduje vyšší náklady na přepravu, třídění a celkovou manipulaci se zásilkou," vysvětlil krok pošty její mluvčí Ivo Vysoudil.

Ušetřit by měli adresáti, kteří častěji dosílají. "Mohou zažádat o trvalou změnu místa dodání, kdy budou hradit měsíční paušál bez ohledu na počet zásilek. Trvalá změna místa dodání už zpoplatněna byla," doplnil Vysoudil.

Ministerstvo vnitra, které je zakladatelem České pošty, si nad počínáním podniku myje ruce. "Rozhodnutí je v kompetenci České pošty. Nevstupujeme do toho, jak si stanovuje ceník. To jsou interní pravidla České pošty," řekla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy