Milovníci veteránů zaplnili náměstí, objevily se i dávno zaniklé značky

Do Uherského Hradiště se v neděli sjeli milovníci automobilových veteránů. K vidění tam byly i desítky vozů z dvacátých až čtyřicátých let minulého století a mezi nimi i značky, které už dávno zanikly.

Snad každý, kdo na východě Moravy dennodenně opečovává v garáži svůj veterán, se s ním musel pochlubit. A bylo jedno, jestli před desítkami let vyjel z americké, české, britské nebo švýcarské dílny. Už jen vyrazit s tímto vozem do dnešního provozu je pořádný adrenalin.

"Plyn je mezi pedály v prostředku. Takže když má člověk brzdit, tak si nesmí poplést strany," vysvětlil majitel veteránu Jarek Koníček. "Brzdy jsou ještě lankové, mechanické. Takže nějaké brzdění, že zastavíte na místě, se nedá očekávat," přidal se další majitel Stanislav Gabriel.

Kdo propadne tomuto koníčku, musí počítat, že ho to bude stát jmění. Navíc dát do kupy takového krasavce, často ze zrezivělých součástek, zabere stovky hodin.

Ti nejskalnější příznivci historie hledají na internetu a pro vysněného veterána vyrazí třeba i přes půl zeměkoule. Jako pan Jaroslav. "Auto je v původním stavu, já jsem ho koupil od původního majitele, byl to nějaký lékař v Torontu," řekl majitel auta Jaroslav Kliment.

I za nablýskanou krásou je spousta práce. Vždycky než vyrazí do ulic, čekají je hodiny leštění, umývání a servisu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy