Houby už rostou, dá se najít i sto křemenáčů na jednom místě

TNBiz, 7.6.2019
Loňská sezóna byla nejhorší za poslední léta

Zdá se, že houbařská sezóna právě odstartovala. Lidé už z lesa začali nosit plné košíky. Velký úlovek teď hlásí Svitavsko. Jeden muž tam během půl hodiny našel více než sto křemenáčů a hřibů.

Houbař Láďa Diviš si svá místa přísně střeží. Když se s ním reportér TV Nova před lety setkali poprvé, zavázal mu před vstupem do lesa oči - tak moc se o svoji lokalitu bál. I tentokrát musel Petr Brzek přísahat, že ve vysílání neřekne, kde natáčí.

Během půl hodiny našel pan Diviš sto křemenáčů s dobře narostlými klobouky a hlavně bez jediného červa. "Je to nádherný, když na vás svítí ty oranžový hlavy," popsal houbař své nadšení.

"Dá se to považovat za mimořádný nález, především tím počtem," doplnila mykoložka Tereza Tejklová. Pan Diviš přitom vyrazil do lesa ještě jednou a hlásil dalších sto zdravých kousků. "Musíte mít intuici, musíte mít štěstí," prozradil houbař.

Loňská sezóna byla nejhorší za posledních deset let. Kdo na zimu ušetřil alespoň jednu zavařenou skleničku, mohl ji vyvažovat zlatem. Zdá se, že letos by mohlo počasí houbám přát. "Už rostou dubové hřiby, případně hřiby kováře," uvedla Tejklová.

"Ideální počasí, teploty do 25 stupňů a větší srážky," dodala mykoložka. Podle odborníků teď uspěje hlavně ten houbař, který má svoje místa. Na horách je stále chladno a v nížinách je ještě sucho, a tak je velmi pravděpodobné, že spíše než houby si z lesa odnesete klíště.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky