Většina Čechů jezdí na dovolenou autem, rozhoduje pohodlí a cena

Více než polovina Čechů (55 procent) jezdí na dovolenou autem. Pětina (22 procent) volí nejraději leteckou dopravu. Hlavním kritériem výběru dopravy je pohodlí a následně cena, ale čím dál víc také velikost úložného prostoru v autě. Vyplývá to z průzkumu NMS Market Research pro společnost Toyota uskutečněného na začátku června mezi 1000 respondenty.

Pohodlí obecně je důležité pro výběr dopravy u 56 procent Čechů, 29 procent se ohlíží na cenu a jen 0,16 procenta na bezpečnost. Při volbě auta rozhodlo pohodlí u 63 procent respondentů, cena u necelé čtvrtiny (23 procent).

Svůj vůz si před odjezdem na prázdniny nechá alespoň někdy prohlédnout 55 procent lidí, pětina pak jede na prohlídku před každou dovolenou. 21 procent pak na dovolenou autem nikdy nejezdí.

"Při nákupu auta je pro Čechy velikost úložného prostoru často jedním z rozhodujících kritérií. Roste proto zájem např. o dodávky s vestavbou na víkend, které mohou být přes týden zároveň využívané jako běžné užitkové vozy. Lidé taky více využívají k cestě na dovolenou modely SUV, jejichž prodeje dlouhodobě rostou," říká mluvčí Toyota ČR Jitka Jechová.

Pokud Češi zvolí dovolenou v Česku, což je v téměř polovině případů. Nejčastěji pořádají výlety na hrady a zámky (36 procent) a hory (24 procent). Následují návštěvy měst a koupališť.

Podle statistik ERV Evropské pojišťovny loni trávilo dovolenou v zahraničí o 9 procent více Čechů než v předchozím roce.

Vlastní jídlo si na dovolenou vozí desetina lidí, více než čtvrtina nakupuje v lokálních obchodech či supermarketech a 61 procent si zajde do místní restaurace.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky