Chorvatsko nejsou jen pláže a moře. Které skryté krásy přehlížíme?

TNBiz, 29.6.2019

Jako každý rok se i letos statisíce Čechů chystají na dovolenou do Chorvatska, které je s přehledem nejpopulárnější přímořskou destinací pro tuzemské dovolenkáře. Mnohdy ale opomíjejí skryté poklady, které balkánský stát nabízí. Podívejte se, co byste cestou k moři rozhodně neměli v Chorvatsku minout.

Přes tři čtvrtě milionu českých turistů vyráží každoročně do Chorvatska. Kromě obvyklých míst jako Dubrovník, Split či Zadar, ale nabízí i méně známé destinace, které rozhodně stojí za návštěvu. Navíc oproti Dubrovníku, který bojuje se záplavami turistů, se nebudete v mnoha případech mačkat v davech.

Zátoka Stiniva

Krásná pláž obklopená skálami v zátoce, kterou od moře odděluje úzký průliv. To není jen scenérie ze slavného filmu Pláž s Leonardem Di Capriem, podobné místo, jako je pláž Ko Phi Phi Le v Thajsku, najdete i v Chorvatsku, v zátoce Stiniva.

Leží na ostrově Vis, který leží nedaleko ostrovů Korčula, Hvar a Brač a daleko není ani pro ty, kteří tráví dovolenou u Splitu nebo u Makarské. Nejsnáze se do zátoky dostanete lodí. Na pláž se dá i dojít, cesta, hlavně ta zpáteční do kopce, je ale velmi náročná.

Řeka Cetina a vodní aktivity u Splitu

Pokud si chcete užít trochu fyzické aktivity na dovolené, ideálním místem pro to je podle cestovatelského portálu Tripadvisor okolí Splitu. Oblíbené jsou vodní sporty na divoké řece Cetina, kterou můžete sjíždět na nafukovacím kruhu, raftu, kánoi či kajaku, případně můžete doplnit jízdu na kajaku o slaňování skal.

Okolí Splitu nabízí i další vyžití pro aktivní turisty – od paintballu, přes plachtění na moři a stále populárnější paddleboardy, až po projížďku po moři na kajaku.

Motovun

Pokud míříte na Istrii, například k Pule, neměli byste minout malebné městečko Motovun. Leží částečně na kopci a je dominantou okolí. Soustava opevnění ze 14. až 17. století se zachovala a po rekonstrukci se po ní dá procházet. Město je dějištěm známého filmového festivalu. Vyhlášené jsou i okolní lesy, v nichž rostou lanýže.

Město se dříve jmenovalo Montona a bylo součástí italského království, po 2. světové válce ale připadlo Jugoslávii. V Montoně/Motovunu se narodil i jeden z nejznámějších automobilových závodníků Mario Andretti.

Dugi otok

Ostrov příznačně pojmenovaný dlouhý leží při pobřeží u Zadaru, s nímž je spojený trajektem. V poslední době se stává cílem stále většího množství turistu. Ty láká slané jezero Mír, přírodní park okolo zátoky Telašćica nebo útesy Stene, odkud lze pozorovat delfíny.

Korčula

Další malebné historické město leží na stejnojmenném ostrově, který 380 let ovládali Benátčané. Staré město Korčula je krásným příkladem tradiční benátské architektury. Korčula je také údajně rodištěm legendárního italského cestovatele Marca Pola.

Galešnjak

Malý ostrůvek s rozlohou jen 11 hektarů zpopularizovaly satelitní snímky, respektive aplikace Google Earth. Lidé si tam velmi rychle všimli, že Galešnjak vypadá z vesmíru jako srdce. Ostrov je neobydlený, leží nedaleko Zadaru. Na ostrov se dostanete lodí. Pokud byste chtěli zůstat přes noc, jedinou možností je na Galešnjaku kempovat.

Badija

Poblíž ostrova Korčula leží i ostrůvek Badija. Pojmenovaný je podle františkánského kláštera založeného na konci 14. století. Mniši v něm žili až do roku 1950. Po roce 2000 se na ostrov vrátili. Nevadí jim dělit se o ostrůvek s návštěvníky. Ti obdivují krásné pláže, husté borovicové lesy a ochočená zvířata, kdy bez bázně na Badiji jí z rukou i jeleni.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky