Mobilní klimatizace a ochlazovač vzduchu - jaký je mezi nimi rozdíl?

REKLAMA       Inzerce, 1.7.2019

Nechce se vám investovat do nástěnné klimatizace nebo ji zkrátka k sobě do bytu nemůžete z technických důvodů instalovat?

S vyhřátým bytem si můžete poradit i tak, a to s pomocí mobilního přístroje, který vás nevyjde tak draho, může se přesouvat mezi jednotlivými místnostmi a ke svému provozu navíc nevyžaduje žádné stavební úpravy.

Vybírat můžete mezi dvěma možnostmi - mobilní klimatizací a ochlazovačem vzduchu. V čem se liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Mobilní klimatizace

I když mobilní klimatizace a ochlazovače vzduchu vypadají na první pohled dost podobně, liší se ve spoustě ohledů, a to už jen v samotném principu chlazení.

U mobilních klimatizací se horký vzduch vyhání z místnosti ven za pomocí hadice a zároveň se s pomocí podtlaku nasává do zařízení, kde jej rychle ochladí a pošle do okolí. Samotná rychlost ochlazení a rozvodu chladného vzduchu po místnosti už závisí na výkonu konkrétního modelů.

Některé z nich dokážou ochladit okolní prostředí až o 20 °C, ideálně byste však měli jít jen o 5 až 6 °C níže v porovnání s původní teplotou v místnosti, jinak byste si mohli přivodit nepříjemné zdravotní obtíže.

Tím se dostáváme k jedné z hlavních výhod klimatizací, kterou je snadnější regulace teploty. V porovnávání s ochlazovačem jsou klimatizace také tišší a z hlediska obsluhy zcela nenáročné.

Ochlazovač vzduchu

Pokud nemáte možnost z místnosti vyvést hadici k odvodu horkého vzduchu, tak pro vás bude nejspíš lepším řešením ochlazovač vzduchu. Ten totiž na rozdíl od mobilní klimatizace nic takového nepotřebuje, na druhou stranu ale snižuje teplotu pouze pocitově.

Funguje totiž tak, že využívá vodu či led, který doplníte do zásobníku, a následně do místnosti rozprašuje mikročástice studené vody nebo vodní páry, a tak ji zdánlivě ochlazuje. Jestliže tedy máte doma už tak dost vlhko, určitě zvažte spíše klimatizaci.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry