Na dovolenou nejezdí čtvrtina Čechů, ostatní naopak rádi mění místa i země

Každý rok do oblíbeného kempu na Jadranu? Taková dovolenáČechy neláká. Podle průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu se totiž na stejné místo vrací jen 15 % dovolenkářů. Máme však rádi pohodlí, a tak stále preferujeme zájezdy před cestováním na vlastní pěst.

Nové pláže, památky, lidé, zvyky i jídelníček. To všechno čeká většinu Čechů během jejich letošní dovolené. Více než polovina (57 %) totiž každoročně vybírá nové země a místa, dalších 28 % pak mění alespoň letovisko v rámci jednoho státu.

„Mimo jiné jsme také zjistili, že na dovolenou vůbec nejezdí každý čtvrtý Čech, konkrétně 24 % dotázaných. Potvrdilo se i to, že Češi jsou hodně rodinně založení a letní volno chtějí trávit v kruhu rodiny a blízkých. Možná i proto preferují jednoduché cestování formou zájezdu, kde mají všechno bez starostí předem zajištěné,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. 

I díky tomuto konzervativnímu přístupu k cestování Čechy málokdy čekají nepříjemnosti s ubytováním na místě. Jen každý šestý oslovený zažil, že by dostal jiné ubytování, než měl domluvené. A v osmi z deseti případů navíc bylo stejné nebo lepší než si objednal.

„Pokud si vybíráte ubytování podle recenzí, na internetu máte dostatek informací, protože hodnocení vždy píše každý čtvrtý. Berte ale počet hvězdiček trochu s rezervou, protože těch, kdo hodnotí pouze v případě nespokojenosti, je více než těch, kteří naopak píší své dojmy jen tehdy, když je ubytování nadchne,“ uzavírá Lenka Molnárová.

Výsledky průzkumu:

Jak si Vy osobně vybíráte dovolenou?*

Každý rok do oblíbeného kempu na Jadranu?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 002 respondentů.
* 758 respondentů – pouze ti, kteří jezdí na dovolenou

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky