Regionální recepty: neznámý hunc z Pojizeří

Jana Brožková (Bydlet.cz), 7.07.2019
Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.  

 

Neznámý recept na zapečené brambory s kroupami

Pro: 4 porce

Doba přípravy: 75 minut

 

Ingredience:

200 g krup

1 kg nových brambor

100 g uzeného špeku nebo slaniny 

4 lžíce sádla

1 velká cibule

čerstvá majoránka

3 stroužky česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

nakládané okurky nebo nakládaná řepa


Postup:

1.       Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.

2.       Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.

3.       Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.

4.       Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.

5.       Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.

6.       Směs pečte dozlatova na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem, zhruba 25 minut.

7.       Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.  

TIP! Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.

Názory na článek  Regionální recepty: neznámý hunc z Pojizeří
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend