Používáte neekologický kotel? Bude hrozit mastná pokuta

TNBiz, 22.7.2019


Stát má novou páku na ty, kteří si nechtějí vyměnit zastaralý kotel za ekologičtější. Od nového roku totiž budou mít revizní technici povinnost informovat úřady o starých kotlích. V těch, které spadají do emisní třídy 1 a 2, se od září 2022 nebude smět topit. Majitelům za to hrozí pouta 50 tisíc.

Mnozí majitelé starých kotlů si mohli myslet, že je stát k výměně nepřiměje. Jenže státu teď budou pomáhat revizní technici. Revize kotlů na tuhá paliva jsou povinné jednou za tři roky. Provádět je musí specialisté s oprávněním, kteří zkontrolují instalaci, údržbu a způsob provozování spalovacího zařízení.

Ti pak úřadům, a tedy státu, budou hlásit, kdo jaký kotel vlastní. Aktuální údaje z povinných revizí kotlů budou kontroloři hlásit do Integrovaného systému ohlašovacích povinností. Povinnost informovat úřady budou mít od příštího ledna.

Při kontrolách se kromě výkonu kotle uvádí i jeho typ a třída. Podle toho lze dohledat, jaký kotel půjde provozovat a který ne. Úřady pak budou údaje využívat při svých kontrolách.

Tomu, kdo by od září 2022 topil v neekologickém kotli, bude hrozit pokuta 50 tisíc korun. A kdyby nepřestal, mohly by zřejmě naskakovat další a další pokuty.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika