Vlastní pivo si už ve vlaku dalšího dopravce prostě nedáte

TNBiz, 30.7.2019
Omezení konzumace vlastního alkoholu ve vlaku

Další soukromý dopravce zakazuje ve vlacích konzumaci vlastního alkoholu. Pivo, které si koupíte před cestou, si už nedáte na palubě Leo Expressu. Společnost tím chce předejít problémům s opilými cestujícími, kteří se mohli alkoholem posilnit už před cestou. Zákaz už platí ve žlutých vlacích, které také patří soukromému přepravci.

S alkoholem do vlaku nelez - Leo Express zavádí nová pravidla pro konzumaci alkoholu jako v letadle. Vlastní pivo, víno nebo rum si už na palubě černých vlaků nedáte. K zákazu konzumace dopravce vedly prý zkušenosti cestujících.

"Setkala jsem se s tím, že skupina měla svůj alkohol a byl to problém," řekla TV Nova jedna z cestujících.

"Jednou až dvakrát do týdne palubní personál vylučuje podnapilého cestujícího," mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Cestující se prý nemusejí obávat kontrol zavazadel. Přítomnost alkoholu budou kontrolovat stevardi vizuálně.

"V případě, že nepřestane a bude obtěžovat cestující, hrozí mu sankce 1000 a vyloučení z přepravy," vysvětlil Sedlařík, co případně vyrušujícího cestujícího čeká. Alkohol přesto z vlaků nezmizí úplně. Nabízet ho budou stále stevardi, ovšem za mnohonásobně vyšší cenu.

"Když se chce někdo bavit, alkohol k tomu nepotřebuje," myslí si jedna z cestujících. Nová pravidla platí i pro autobusy nebo minibusy soukromého dopravce. Podobné omezení, co se alkoholu týče, už dva roku funguje u konkurenčních žlutých vlaků.

"Chceme předcházet situacím, které jsou negativní pro cestující a mohou mít bezpečnostní rizika," řekl Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti RegioJet. Větší svobodu v pití alkoholu zatím ponechávají cestujícím České dráhy. "Rozhodně neplánujeme, že bychom to zakázali," komentoval Radek Joklík, mluvčí společnosti České dráhy.

"Pokud alkohol prodávám, tak mám přehled o tom, kolik kdo vypil," souhlasí s omezením jeden ze stevardů.

Omezování konzumace vlastního alkoholu ve vlaku je celosvětový trend. Vlastní pivo si tak nedáte ani v Německu nebo v Polsku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy