Kus Afriky najdete i v Jihlavě

Ve vesnici žijí plameňáci, lemuři kata a další

Chcete prožít Afriku a při tom nevycestovat do zahraničí? Jihlavská Zoo nabízí stylovou expozici. Vesnice v poušti, což se ve svahilštině dá přeložit jako Matongo, je inspirovaná prostředím v Zimbabwe. Kultura a náboženství je na každém rohu, i když všechny chýše jsou kulaté. Africké obydlí mají hliněné stěny, sem tam nějaký ten kamen nebo dřevo a střechy jsou ze seschlého rákosí. Víc toho v Africké poušti prostě nenajdete. Ve vesnici žijí plameňáci, lemuři kata a další africké hospodářské zvířata.

Domy mají i praktický význam. V každé správné české vesnici je hospoda. Matongo je sice africká vesnice, ale něco málo od té české pochytila. Je zde občerstvení jménem Okavango, kde se můžete ochladit jak zmrzlinou, tak i nápojem. Pro potřebu je ve vesnici i chýše s toaletou. Pokud chcete být správným křovákem, můžete navštívit domorodou školu nebo pro zajímavost noční expozici. Čas od času se na návsi, kde je i menší pódium konají hry a představení pro děti a výstavy. Přijďte si tedy užít kus Afriky v jihlavské Zoo.

•••

Zoologická zahrada Jihlava, příspěvková organizace

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic. Pro své návštěvníky připravuje kromě tradičního programu také zpestření v podobě dalších rozmanitých akcí. Ročně jejími branami projde v průměru přes 300 tisíc návštěvníků a toto číslo každoročně stále stoupá. www.zoojihlava.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky