Pitnou vodou Češi příliš nešetří. S puštěným kohoutkem si zuby stále čistí každý druhý

Spotřeba pitné vody v České republice roste i přes její neustálé zdražování. Podle údajů Českého statistického úřadu průměrný Čech v loňském roce denně spotřeboval 89,2 litru pitné vody, tedy o 1,6 litru více než v roce 2013. Z průzkumu společnosti Provident například vyplývá, že čištění zubů či mydlení ve sprše se zapnutým kohoutkem je běžnou praxí pro polovinu Čechů. 

Horko a sucho, které Českou republiku sužuje již pátým rokem, se částečně podepisuje také na množství pitné vody spotřebované v českých domácnostech. Průměrná denní spotřeba vody z kohoutku byla v roce 2018 na jednoho člověka o 0,5 litru vyšší než v tom předchozím. Od roku 2013 spotřeba vzrostla dokonce o 1,6 litru. To potvrzuje i průzkum společnosti Provident, ze kterého vyplývá, že každý desátý Čech se o vodu nijak zvlášť nezajímá.  

Úspora vody je pro Čechy téma. Ne vždy ale ví, jak na to
Češi k šetření pitnou vodou někdy přistupují docela svérázně, ne všechny metody jsou ale efektivní. „Podle našeho průzkumu dvanáct procent lidí šetří kohoutkovou vodu kupováním balené. Mezi lidmi s příjmy do 20 000 měsíčně tak za tímto účelem kupuje vodu v PET lahvích dokonce každý pátý,“ říká Tomáš Černý, analytik společnosti Provident. Mnoho z nich si pak domů nosí stolní vodu, což je opět kohoutková voda balená v plastu. 

Dvě třetiny Čechů se za účelem neplýtvat vodou místo koupání sprchují. To je z pohledu spotřeby správné, pokud se sprchují krátce a vodu při mydlení vypínají. Což ale při sprchování ani čistění zubů 44 % lidí vůbec nedělá. Při čtvrt hodinovém relaxu pod puštěnou sprchou může do kanalizace odtéct až 120 l pitné vody. Pouhé upřednostnění sprchy před vanou tedy nemusí být tím nejlepším řešením.

Úspornější myčku Češi mají, ale zapínají ji poloprázdnou
Myčku na nádobí má podle průzkumu Providentu 40 % dotázaných (častější je v domech než v bytech). „V porovnání s mytím pod tekoucím kohoutkem může myčka ušetřit až 10 litrů vody za jeden cyklus, tedy až 3 650 litrů vody ročně v každé domácnosti,“ počítá Černý. Argument šetření vodou však platí pouze, pokud přístroj vždy důkladně naplníte. Poloprázdnou myčku nebo pračku ale pouští 48 % dotázaných.  

 

O průzkumu 
Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu v druhé polovině května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč celou Českou republikou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky