I malé kroky vedou k velkým výsledkům a lepšímu zdraví

Zdravý životní styl je téma, které se v poslední době vyhřívá na výsluní. Mluví o něm lékaři, doporučují ho výživový a nutriční specialisté, píší se o něm knihy… Jenže jak k němu v přemíře informací najít tu správnou cestu? Rozhodně zapomeňte na radikální změny jídelníčku, drastické diety či hodiny v posilovně a zkuste raději začít malými krůčky, protože jenom ty vedou k velkým výsledkům.

Každý krok se počítá

Slyšeli jste o tom, že pro udržení pevného zdraví by měl člověk udělat 10 000 kroků denně? Pak pozor – není to totiž tak úplně pravda. Alespoň tedy pokud jde o ten počet kroků, protože každý jsme jiný. Navíc deset tisíc kroků za den pro někoho, kdo není zvyklý se hýbat, není úplně jednoduchý cíl.

Jak na to? Pro začátek můžete po cestěpráce či do práce vystoupit o zastávku dřív, auto zaparkovat o ulici dále, než bydlíte nebo v obchodním centru nezastavit co nejblíže vchodu, ale naopak co nejdále. Jednoduše proto, že každý krok se počítá.

Vyměňte sladké za „sladké“

Jakákoliv radikální změna doslova z hodiny na hodinu většinou nevede k trvalejším výsledkům a v případě jídla to platí dvojnásob. Pokud ale začnete do svého denního menu postupně zařazovat „zdravé“ a pomalu vyřazovat „nezdravé“, máte vysokou šanci, že si tímto způsobem za čas vypěstujete ty správné stravovací návyky.  

Jak na to? Nejprve si jednou či dvakrát týdně zkuste namísto sladkého koláčku k odpolední kávě dát sladké jablko či hrušku, do čaje si nepřidávejte 2 lžičky cukru, ale raději med a k večeři vyměňte rohlík s uzeninou za šťavnatý zeleninový salát s kouskem tuňáka. 

Dejte se do pohybu

Pokud nejste zrovna typ, který by s úsměvem a radostí trávil hodiny v posilovně či 5krát týdně absolvoval kruhový trénink, pak to ještě neznamená, že cvičení nemůže být váš kamarád.

Jak na to? V případě, že jste cvičením úplně nepolíbení, vyzkoušejte si nejprve „zaposilovat“ v rámci každodenních aktivit. Jízdu výtahem vyměňte za chůzi po schodech, čímž posílíte nohy, podlahu nemyjte mopem, ale pomocí „rejžáku“, protože tak zapojíte břišní svaly a při mytí oken vyměňte parní čistič za starý dobrý hadřík, s kterým půjde spalování kalorií samo. Takto posílení dávkou fyzické kondice můžete s radostí začít objevovat další pohybové aktivity, které vás budou bavit.

Zaměřte se na čerstvost

Stále zrychlující se doba nutí nejednoho z nás šetřit časem, kde se dá. Uchýlit se tak ke koupi nejrůznějších polotovarů, které nám v kuchyni ušetří měsíčně i hodiny času, není příliš těžké. Pokud ale chceme být svěží a „fresh“ v životě, musíme myslet na to, že i potraviny, které jíme, by měly být čerstvé.  

Jak na to? Zkuste některé polotovary, jako například obalované filé nahradit čerstvou rybou či bramborovou kaši z prášku tou z opravdových brambor. Je to sice o trochu pracnější, ale co se týká chuti a výživových hodnot, je to naprosto nesrovnatelné. Každé jídlo se navíc snažte doplnit porcí čerstvé zeleniny nebo ovoce. Pokud ale skutečně nemáte čas věnovat se výběru čerstvého ovoce a zeleniny či  přípravě salátů, stavit se můžete např. v UGO Freshbarech a Salateriích, kde to udělají za vás.

Malé kroky vedou k lepšímu zdraví



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky