Ryby na Bruntálsku zabíjí nebezpečný virus, 60 tun se jich musí zlikvidovat

TNBiz, 13.8.2019

Rybáři v Krnově na Bruntálsku budou mít letos smutný podzim. Povodí Odry totiž musí zlikvidovat až 60 tun ryb chovaných v Petrově rybníce. Důvodem je nebezpečný virus, kterým se ryby nakazily. Škody půjdou podle odborníků do milionů.

Ryby v areálu Petrova rybníku na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji napadla virová infekce, konkrétně Koi herpes virus. Ten naštěstí není přenosný na člověka, pro ryby je ale bohužel smrtelný.

"Z důvodu vyhlášení mimořádných veterinárních opatření je do doby ukončení platnosti tohoto nařízení zakázán vstup na vodní dílo. Také byl s okamžitou platností ukončen rybolov na rybníce Výtažník a přerušen prodej ryb na sádkách. Obnovení prodeje se předpokládá nejdříve začátkem října 2019," informuje mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Opatření se podle povodí týkají také cyklostezky, která vede okolo rybníka. "Nově bude vyznačena mimo areál Petrova rybníka podél břehu řeky Opavy. Odklon trasy bude značen informačními tabulemi," vysvětluje Vlčková

Nebezpečnou nákazu potvrdila také Krajská veterinární správa, která navrhla několik opatření. "Musíme vyklidit ohnisko nákazy a zajistit likvidaci všech druhů ryb v příslušném asanačním podniku. Dále bude provedena desinfekce rybníka jeho vyschnutím a desinfekční ošetření veškerých pracovních nástrojů a pomůcek. Následně bude po všech zmíněných opatřeních ponecháno ohnisko nákazy nejméně šest týdnů ladem. Pak teprve může být provedeno nové zarybnění,“ řekl vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy