Motorkářů umírá na silnicích stále více, často nehody zaviní sami

TNBiz, 14.8.2019

Počet smrtelných nehod motorkářů stále roste - jen za loňský rok zemřelo na silnicích 91 motocyklistů, což je o 28 víc než v předchozím roce. Přes polovinu nehod zavinili právě motorkáři. Nejčastěji jde o muže ve věku od 39 do 44 let.

Právě kvůli vysoké nehodovosti se rozhodlo ministerstvo dopravy ve spolupráci s Besipem pro novou kampaň s názvem Limit, která je zaměřená především na rizikovou skupinu.

"Jsou to právě lidé, kteří s řízením motorky nemají takové zkušenosti, většinou do pěti let. Zároveň jde o lidi, kteří mají už dlouho auta a mají pocit, že na silnici už zvládnou všechno," vypočítává Tomáš Neřold z Besipu.

Na kampani se podílí Lukáš Pešek, úspěšný český motocyklový závodník, který mimo jiné vyučuje i bezpečnou jízdu na motocyklech v provozu. Součástí kampaně bude právě i škola bezpečné jízdy pro veřejnost.

"Bude to zhruba pro sto lidí a budou se tam v podstatě vyučovat základní věci. Dneska lidi jezdí rychle, ale neumí zatáčet, brzdit. A to se jim budeme snažit vysvětlit a naučit je to," říká Pešek.

Podle odborníků je nejčastější příčinou nehod motorkářů nepozornost řidiče, vysoká rychlost a neuzpůsobení jízdy anebo nerespektování pravidel silničního provozu, nebo nepozornost řidiče automobilů. Pouze při čtyřech z deseti střetů osobního vozidla s motocyklistou vnímal řidič auta motorkáře ještě před samotným nárazem, zbylých 60 procent o motocyklistovi vůbec nevědělo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy