Výrazně zdraží mléko či sýry, opravdu za to mohou hraboši?

TNBiz, 15.8.2019

Přemnožení hraboši mohou podle odborníků i za to, že zdraží mléko. Prý se přesouvají do polí s krmnými plodinami a krávy potom nemají co žrát. Chovatelé jsou tak nuceni přistoupit k různým alternativám nebo sahat do zásob. Kromě ceny se může zvýšená populace hrabošů promítnout i na kvalitě mléka a jeho množství.

Mléko ve většině rodin patří k základním surovinám. Litr čerstvého aktuálně stojí v průměru 19 korun, trvanlivé polotučné pak 14 korun. Do peněženek ale zřejmě už brzy sáhneme hlouběji. Můžou za to hraboši.

"Hraboši, kteří třeba na jižní Moravě už prakticky zdecimovali porosty obilovin, se nám dnes přesouvají do krmných plodin, tedy do jetelů a vojtěšek," řekl tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal.

A právě vojtěška je podle chovatelů společně s obilninami pro dojnice jedním z nejdůležitějších bílkovinných krmiv. Pokud jí nebude dostatek, musí se potrava nahrazovat.

"V takovém případě bychom samozřejmě museli počítat s dražším mlékem v těch nadcházejících měsících například o 5 až 10 procent. Což je pro řadu domácností velká zátěž," tvrdí ekonom Lukáš Kovanda.

Zdražení mléka ovlivní i ceny dalších mléčných výrobků - jogurtů, kefírů nebo sýrů. Podle odborníků s ním musíme počítat ještě letos. "Pakliže by se měla projevit na ceně mléka vyšší cena krmných směsí pro hospodářská zvířata, tak to bude až později. Řekněme ke konci tohoto roku," vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Ohrožená je také produkce mléka a jeho kvalita. "Pokud hraboši sežerou několik procent úrody, tak to může mít dopad právě na objem mléka. Potažmo i na kvalitu, když krmiva nebudou kvalitní," dodal Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

České mléko podle průzkumů patří mezi nejkvalitnější a nejvyhledávanější na světě. Jedna kráva v České republice dokázala vyprodukovat za minulý rok více než osm a půl tisíce litrů. To je po Dánsku druhá nejvyšší dojivost v Evropě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy