Chcete strávit poslední letní dny na terase? Pusťte se do práce, je nejvyšší čas

Pokud je vám líto, že jste velkou část léta strávili uvnitř domu, není nutné zoufat. Když se do výstavby venkovních prostor pustíte ihned, můžete si poslední letní a první podzimní večery vychutnat na své vlastní terase. Než se však zaměříte na samotnou realizaci, dobře si promyslete, jakým způsobem ji chcete mít řešenou. Zejména nepodceňujte výběr dlažby a způsob pokládky. Právě ta tvoří základ každé terasy. Následující řádky proto poradí zejména s jejím výběrem, od kterého se vše odvíjí.

Nepodceňte přípravy

Pokud jste se rozhodli pustit do výstavby terasy, je potřeba zvážit několik základních atributů, bez kterých se nepohnete dál. Ujasněte si například, jestli chcete mít terasu krytou, nebo nekrytou. Podle toho se bude odvíjet i konkrétní volba dlažby. U keramických venkovních dlažeb existují dvě možná řešení pokládky. Zvolit můžete buď tradiční lepení u jednocentimetrové dlažby, nebo suchou pokládku u dvoucentimetrové dlažby. „Keramická dlažba tloušťky dva centimetry je při pokládce na terče, do trávy nebo i do štěrku nejrychlejší a nejjednodušší řešení, které navíc přináší i další výhody. Kromě vynikajících technických vlastností nabízí i mnoho krásných designů včetně věrných imitací kamene nebo dřeva, a to dokonce i v provedení dřevěných prken,“ popisuje jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk.

Svými vlastnostmi hravě předčí jednocentimetrovou venkovní dlažbu, kterou vždy musíte lepit, precizně provést pokládku a v případě poškození mrazem vám mnohdy nezbude nic jiného, než dlažbu složitě vybourávat. Naopak dvoucentimetrová keramická dlažba se s podkladem napevno nespojuje, díky čemuž se pod ni můžete kdykoliv dostat. Stačí ji jen nadzvednout a pak položit zpět. Místo pod dlažbou tak může sloužit například k uschování drátů od osvětlení.

Keramická dlažba je velmi odolná i proti vnějším vlivům. Silné mrazy, extrémní teploty, chemikálie a deště pro dvoucentimetrovou dlažbu nepředstavují žádnou výraznou zátěž. U pokládky dlažby na terče na pevný podklad se v případě silnějších dešťů obecně doporučuje větší spád podkladu, abyste měli u terasy dokonalý odtok. Použít k tomu můžete i speciální výškově nastavitelné terče.

Keramická dlažba je odolná i proti vnějším vlivům

Využití nejen pro terasy

Využití dvoucentimetrové dlažby je možné i pro balkóny v patře, kde vás limituje maximální nosnost. Keramická dlažba váží pouze 45 kg/m2, což by nemělo balkón výrazně přetěžovat. Výhodou je také úspora prostoru. Betonová dlažba má obvykle výšku až 4 centimetry, což je dvojnásobek oproti keramice.

Opomenout nemůžeme ani estetickou stránku, jež je jednou z hlavních předností keramické dlažby. Dvoucentimetrová verze je dostupná v nespočetném množství barevných provedení, takže si vybere opravdu každý. V poslední době se dostávají do popředí především designy, které imitují přírodní materiály. Vaši terasu tak může zdobit například kámen či dřevo. Zejména u dřeva oceníte, že imitace nevykazuje neduhy přírodních materiálů. Nemusíte tedy mít strach, že začne plesnivět, blednout nebo se jinak znehodnocovat.

Jestli jste se rozhodli pro dvoucentimetrovou dlažbu, zjistěte si, jestli je vámi vybraný typ a vzor k dostání, aby vám celou výstavbu nezbrzdilo čekání. „Většina obchodníků musí venkovní dlažby tloušťky dva centimetry objednávat, a proto jsou dodací lhůty většinou dva až čtyři týdny. Několik největších dovozců však má vybraný sortiment dvoucentimetrových dlažeb skladem, a proto není problém si u nich vybrat, okamžitě koupit a dlažbu hned začít pokládat,“ dodává Martin Bezděk. Samotná příprava podkladu pro dlažbu může být hotová do týdne. Pokládka na terče pak trvá den nebo dva. Provést ji můžete klidně i v září, nižší teploty v tomto případě nevadí. Pokud chcete mít celé bydlení vyšperkované do nejmenších detailů, myslete i na to, aby exteriér ladil s vnitřkem domu. Mnoho designů seženete ve dvou verzích, tedy pro vnitřní i venkovní použití. Vykouzlit dokonale sladěný celek by tudíž neměl být problém.

Pokud chcete vaši novou terasu ještě doladit k dokonalosti, můžete její okolí ozvláštnit zelenými rostlinami, které vám prostor ochladí i zkrášlí. Ani v tomto případě přitom nevadí, že se léto pomalu chýlí ke konci. Zeleň se zpravidla vysazuje na podzim, což je pro takové fázování výstavby optimální. Vyladit můžete terasu i střechou nebo zastíněním. Vzhledem k tomu, že už jsou největší horka pryč, končí i období kulminace poptávky po těchto řešeních. Zkracuje se tak nejen čekací doba, v některých případech lze dokonce stínění pořídit i výhodněji. Pokud jste se rozhodli, že chcete poslední letní dny strávit na prosluněné terase, která bude skvěle ladit k vašemu domu, je nejvyšší čas pustit se do práce.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada