Budějovické letiště chce miliony navíc, město je nemá a raději se vzdá podílu

TNBiz, 21.8.2019

Letiště v Českých Budějovicíchrok před plánovaným zahájením ostrého provozu velký problém. Společnosti hrozí, že přijde o jednoho ze dvou vlastníků, kterým je město. Důvodem je výrazné navýšení rozpočtu o několik desítek milionů korun za rok, které si radnice nemůže dovolit. Do přestavby letiště už přitom dalo město společně s Jihočeským krajem přes miliardu korun.

Má to být brána do jižních Čech. Na českobudějovickém letišti mají přistávat dopravní letadla z celého světa. V červnu byla slavnostně dokončena nová odbavovací a příletová hala. Přibližně rok před ostrým startem ale naráží letiště, které vlastní z poloviny město a z poloviny Jihočeský kraj, na velký problém. České Budějovice pravděpodobně přestanou letiště dotovat.

"Nespatřujeme zcela optimisticky budoucnost toho letiště," řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Letiště v příštím roce požaduje navýšení rozpočtu. Peníze mají jít na nákup techniky a nové zaměstnance. Důvodem je certifikace, kterou musí areál projít, aby splňoval podmínky pro mezinárodní letiště.

Podle Svobody požaduje na příští rok 72 milionů. Tak vysokou částku si prý ale nemůže radnice dovolit. Ve hře je tak varianta, že se město svého podílu vzdá úplně. Primátor ji pokládá za pravděpodobnou.

Vlastníkem letiště tak bude zřejmě pouze Jihočeský kraj. Ten vlastní také všechny pozemky v okolí a právě z jejich pronájmu chce získat peníze na provoz.

"Jihočeský kraj je vlastníkem 300 hektarů pozemků, které jsou v těsné blízkosti letiště," připomněl náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (KDU-ČSL).

"Chceme mít takzvaný projekt Airport city, to znamená město kolem letiště. Věřím, že najdeme investory, kteří se s námi do toho pustí," přála si hejtmanka Ivana Stránská (ČSSD).

I přesto se počítá, že bude letiště po zahájení ostrého provozu ztrátové. Stejné problémy řeší také regionální letiště v Karlových Varech, Pardubicích a Ostravě. V zisku jsou pouze letiště v Brně a Praze.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy