Plánujete vstup do manželství? Nejdříve si s partnerem vyjasněte finance

AČSS, 23.8.2019

Sňatek způsobí po finanční stránce řadu významných změn, nad kterými je potřeba přemýšlet dávno předtím, než předstoupíte k oltáři. Co byste si měli před svatbou z hlediska peněz ohlídat?

 

1. Jak to bude se společným majetkem?

Asi nejdůležitější změnou, která vás po svatbě čeká, je společné jmění manželů. Všechen majetek, který od té chvíle získáte, pak bude patřit oběma manželům rovnocenně. Toto pravidlo se vztahuje i na dluhy. Když jeden z manželů dluží peníze, po právní stránce patří oběma, a tudíž jsou za ně oba odpovědní. Pokud tedy váš partner nebude své závazky splácet, nevyhnete se případné exekuci ani vy.

  

2. Co se stane s úsporami?

Našetřili jste za svobodna pěknou sumičku na horší časy a nevíte, co se s nimi stane, až se vezmete? Všechny finanční prostředky naspořené před svatbou zůstávají vám – ty, které jste schovali do matrace, i ty, které jste uložili na spořicí účty. „Všechny peníze uložené před svatbou na stavebko patří i po ní jenom vám. Pokud stavební spoření pokračuje i po svatbě, bude rozdíl v tom, že finanční prostředky, které na stavebko pošlete, už budou pocházet ze společného jmění obou manželů,“ vysvětluje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

 

3. Kdo bude u vás doma „držet kasu“?

Pokud jde o rozpočet, který budete s vaší polovičkou mít, zbystřete. Je dokázáno, že partnerské neshody kvůli penězům se řadí mezi jedny z nejčastějších příčin rozvodů. Předem si proto ujasněte, kdo bude u vás doma hlavním pokladníkem. Co nejdříve si rozmyslete, zda budete mít oba svůj bankovní účet, nebo jestli budete peníze vkládat na jeden. První možnost dává oběma partnerům větší volnost, druhá zase umožňuje nad vašimi finančními prostředky lepší kontrolu.

 

4. Rozvod
Samozřejmě věříme, že se rozluce vyhnete obloukem. Faktem ale zůstává, že v Česku končí rozvodem skoro každé druhé manželství. Proto se vám vyplatí pojistit se pro takový případ předmanželskou smlouvou. Podle ní se určuje, jak si majetek v tomto případě rozdělíte. Že si plně důvěřujete a nic podobného nepotřebujete? Nebojte se toho, v poslední době se předmanželská smlouva stává běžnou předsvatební formalitou a ne projevem vzájemné nedůvěry.

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika