Chorvatské pobřeží zaplavili ohniví červi: nesahejte na ně, mohou vás zranit

TNBiz, 25.8.2019
V Chorvatsku jsou nereidky stále častější

Poblíž chorvatského pobřeží se stále častěji objevují zraněné mořské hvězdice. Na vině jsou nereidky přezdívané ohnivý červ. Těm se díky globálnímu oteplování stále více daří i ve Středomoří a také na Jadranu. Setkání s nimi je pro člověka velmi nepříjemné.

Biologové ohnivé červy pozorovali u vesnice Rogoznica nedaleko Splitu. Podle webu Morski.hr i při šnorchlování u chorvatského pobřeží teď často narazíte na poraněné hvězdice. Na svědomí jejich zranění mají právě nereidky.

To jsou červení draví mořští červi, měří až 30 cm. Narazit na ně můžete ale i za dne a už u břehu. A nepůjde o příjemné setkání. Krom toho, že vás červ může pokousat, nepříjemné jsou i bílé ostny na jeho hřbetě.

Odborníci tak radí na ně v žádném případě nesahat. Jehličky na hřbetě obsahují toxiny, kterými se nereidky brání. Ty způsobují pálení a svědění, proto se jim přezdívá ohnivý červ. A v Chorvatsku jsou stále častější.

Biologové vidí 5-7 zraněných hvězdic při každém ponoru. Díky globálnímu oteplování se dostali dál do Středomoří a na Jadran. Navíc nemají moc přirozených nepřátel a mezi ně nepatří ani člověk. Nereidky totiž nevyužívají ani rybáři coby návnadu.


 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky